NYE REGLER: Regjeringen foreslår nye regler som vil gjøre det lettere å si nei til å stå på valglister. Illustrasjonsfoto.  (Foto: Kallestad, Gorm/SCANPIX)
NYE REGLER: Regjeringen foreslår nye regler som vil gjøre det lettere å si nei til å stå på valglister. Illustrasjonsfoto. (Foto: Kallestad, Gorm/SCANPIX)

Har du blitt satt på en valgliste mot din vilje?

Regjeringen foreslår nye regler som vil gjøre det lettere for dem som er ført opp på en valgliste mot sin vilje å slippe å stå der.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Regjeringen la fredag fram forslag til en del endringer i valgloven.

Ett av forslagene går ut på at personer som er satt opp på en valgliste og ikke ønsker å stå der, kan slippe.

Generell fritaksregel

I dag har personer som blir ført opp på en valgliste, plikt til å stå der. Reglene for fritak er strenge.

Dette har ført til at flere har måttet melde seg inn i et annet politisk parti enn der de er ført opp for å slippe vekk fra listen.

Nå vil regjeringen ha en generell fritaksregel.

– Brukers kjendiser for å få opperksomhet

Kommunalminister Liv Signe Navarsete (Sp) sier at dagens regler blant annet er brukt til å nominere kjente personer mot dere vilje for å få oppmerksomhet om valglister.

– Det at noen skal tvinges til å stå på en valgliste de ikke sympatiserer med, vil for mange oppleves som utrivelig og være i strid med den enkeltes rettsoppfatning, sier Navarsete.

Vil forsegle valgurner i valglokalet

Regjeringen forslår også to andre endringer i valgloven. Den ene går ut på at valgurner skal forsegles i valglokalet, den andre at de som står på listene ikke kan ha oppgaver i valglokalet.

Disse to endringsforslagene ble fremmet av observatører fra OSSE (Organisasjonen for samarbeid og sikkerhet i Europa) etter at de hadde fulgt stortingsvalget i 2009. (©NTB)