Facebook (Foto: NICHOLAS KAMM/Afp)
Facebook (Foto: NICHOLAS KAMM/Afp)

Hengte ut lærer som pedofil

Elevene laget falsk Facebook-profil.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Dette er grovt og straffbart. Det er helt forferdelig for den læreren som er hengt ut. Jeg håper vi aldri vil oppleve dette igjen, sier rektor Lasse Skeie ved Norheimsund barneskole til Bergens Tidende.

Elev sa ifra

Læreren ved skolen oppdaget i desember i fjor at noen hadde laget en falsk Facebook-profil i hans navn, hvor han fremsto som pedofil og forsøkte å lokke til seg småjenter, skriver BT. Saken ble meldt til politiet før jul, men de skyldige ble ikke funnet før en av elevene sa ifra.

Rektor Skeie sier at ryktet har spredd seg, og at den falske Facebook-profilen har gjort mye skade for læreren.

– Ikke bare har det gått utover mitt gode navn og rykte. Uthengingen gjorde undervisningssituasjonen vanskelig fordi stemningen i klassen var så spent, sier læreren til Hordalan Folkeblad.

I forrige uke ble det klart at det var elever ved skolen som stod bak nettsjikaneringen.

– Elevene er meldt til politiet, og de samme elevene har også mobbet medelever og lærere på det groveste på en annen nettside, opplyser rektor Skeie til BT.

Avslørt av rettskrivning

Bilder og andre elementer ble kopiert fra den ekte Facebook-siden til læreren. Elevene holdt seg aktive på den falske profilen, og den falske læreren fikk mange venner, deriblant kolleger.

Dårlig rettskrivning var det som avslørte elevene, og profilen er nå stengt.

– Vi registrerer at mobbingen tar stadig nye veier. Da må vi ta det opp og diskutere det, sier rektor Skeie til BT.

De skyldige er mindreårige og dermed ikke strafferettslig ansvarlige. Skolen har likevel hatt samtaler med foreldre og elever, og holdt klassemøte.

– Undervis i Facebook

Facebook sin aldersgrense er 13 år, noe som samsvarer med skolens råd om å ikke la barn slippe til på det sosiale nettstedet før de har begynt på ungdomsskolen.

Førsteamanuensis Berit Ingunn Skog ved Institutt for sosiologi og statsvitenskap ved NTNU har forsket på bruk av Facebook. Hun mener det er viktig at skolene underviser i bruk av sosiale medier.

– Skolen må fortelle elevene om personverninnstillinger. Barna må være i stand til å skjønne hva de kan si og hva de ikke kan si, sier hun til BT.