krabbe (Foto: TV 2)
krabbe (Foto: TV 2)

Rekesmørbrød, grillet krabbe og potetpaella

Her er Andreas Viestads oppskrifter på rekesmørbrød, grillet krabbe og potetpaella.

Under finner du oppskriftene fra «En bit av Norge» - episode 1, Sesong 3, fra Blindleia.

Les også: Her er alle oppskriftene fra «En bit av Norge»

Les mer om kveldens episode: Andreas besøker en av sørlandets perler

Se episoden på TV 2 Sumo (krever TV 2 Sumo-abonnement)

Rekesmørbrød med hjemmelaget majones

Enkel luksus. Det skal være 16 reker per rekesmørbrød. (Eller finn på en annen regel – det må være en regel.)

Nok til 4 smørbrød

800 gram kokte reker

4 skiver loff

1 eggeplomme

Saften av ½ sitron

½ teskje salt

3 desiliter rapsolje

Dill

Pill rekene.

Lag majonesen: Ha eggeplommen i en stor bolle sammen med salt og sitronsaft. Visp inn oljen, først en dråpe av gangen, deretter i en tynn stråle. Visp energisk hele tiden, og pass på ikke å helle for fort, da vil majonesen skille seg. Når all oljen er vispet inn skal du har en tjukk og luftig saus. Smak eventuelt til med mer salt og sitronsaft.

Dander nypillede reker og majones på fersk loff med en dillkvast på toppen.

Grillede krabbe med kokosmargarin

Krabbekjøttet har en sødme i seg som hentes fram når det grilles. Det beste er om du har en kullgrill, men du kan også grille det i ovnen.

Sausen her er ikke egentlig en saus, men en hjemmelaget emulsjon – faktisk en margarin.

Nok til 4 som forrett

4 levende krabber

100 gram vegetabilsk olje

100 gram kokosfett

80 gram kokosmelk

1 teskje sennep

1 teskje gurkemeie

saften av en halv lime

1 teskje finhakket chili

Litt fersk koriander

Start med den hjemmelagde margarinen: Bland alle ingrediensene unntatt limesaften i en gryte og varm opp til omtrent 50 °C, eller til alt fettet har smeltet. Gjør klart et kuldebad ved å fylle en stor, stødig bolle med isvann og ha en annen, mindre bolle oppi. Overfør blandingen til kuldebadet, og pisk mens blandingen kjøler seg ned og tykner. Ha over i passende former, dekk til og sett i kjøleskapet for å stivne ferdig.

For å grille krabbene må du først begynne med å drepe dem. Det kan du enten gjøre ved å dyppe dem i kokende vann i 30 til 40 sekunder, eller ved å kjøre en kniv gjennom hodet deres, rett overfor munnen. Del kroppene i to og knus klørne lett.

Grill krabbene på en varm grill 10 til 15 minutter, inntil skallet har fått svarte prikker og krabbekjøttet er ferdig bakt. Dersom du er usikker på om de er ferdige, stikk en spiss kniv inn i hodet. Dersom den kommer ut varm er krabbene ferdige. Dryss chili og koriander over kokosmargarinen og server sammen med krabben.

ai
ai

Potetpaella med krabber, reker og blåskjell

En slags norsk paella – med potet og rotgrønnsaker i stedet for ris. Ved å bruke to ulike typer poteter får du litt ulik konsistens, litt fasthet og litt av den gode kremete følelsen på samme tid.

Nok til 4-6

1 1/2 kg blåskjell

1 1/2 kg reker

8 krabbeklør, lett knust

1 til 2 glass hvitvin

3 gulrøtter, skrellet og skåret i små terninger

½ liten kålrot, skrellet og skåret i små terninger

3 nypoteter, skrellet og skåret i små terninger

3 stivelsesrike poteter av typen Kerrs Pink eller liknende, skrellet og skåret i små terninger

2 kepaløk, finhakket

1 tomat, grovhakket

Rapsolje til steking

Begynn med å lag en enkel kraft. Pill rekene og ha skallet i en gryte sammen med en hakket løk og en hakket tomat. Hell på kaldt vann så det nesten dekker. Kok opp og la syde i 15 minutter. Skum av underveis. Sil kraften.

Ha blåskjell og halvparten av hvitvinen i en varm paellapanne, eller en annen vid stekepanne. Plukk ut skjellene etter hvert som de åpner seg. Smak på kraften som er igjen i panna. Hvis den smaker godt og ikke er for salt, kan du blande den med rekekraften.

Varm olje i pannen og stek løk, gulrot og kålrot mens du rører til grønnsakene begynner å få farge. Tilsett resten av hvitvinen og la koke inn. Rør godt i panna, sørg for å få med alt som har festet seg i bunnen. Tilsett sellerirot og poteter. Spe med rekekraften mens du lar grønnsakene syde under omrøring. Pass på at pannen ikke koker tørr.

Når potetene begynner å bli myke, tilsett krabbeklørne og la surre til de er kokt, ca 7 minutter. Sjekk at grønnsakene er ferdig kokt, det er bra hvis noen så vidt begynner å kollapse mens andre fortsatt har litt fasthet. Vend inn pillede reker og de ferdige blåskjellene. Varm opp og server med en gang.

krab
krab