FORKLARER: Jonas Gahr Støre fortalte om de hemmelige samtalene da han møtte TV 2 i Davos. (Foto: Bjørnbakk, Jan Morten, © Jan Morten Bjørnbakk / LOCH)
FORKLARER: Jonas Gahr Støre fortalte om de hemmelige samtalene da han møtte TV 2 i Davos. (Foto: Bjørnbakk, Jan Morten, © Jan Morten Bjørnbakk / LOCH)

Støre: – Noen samtaler har verdi fordi de ikke blir offentlige

Utenriksministeren hadde tre samtaler med Hamas-lederen i Damaskus.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det har vakt sterke reaksjoner i det politiske miljøet etter at TV 2 torsdag kunne avsløre at utenriksminister Jonas Gahr Støre har hatt hemmelige samtalermed Hamas-leder Khaled Meshaal.

– Ikke politiske samtaler

Fra offisielt hold er det blitt hevdet at kontakten med Hamas ikke har skjedd på politisk nivå. Det opplyste også Støre selv i et skriftlig svar til stortingsrepresentant Øyvind Vaksdal (Frp) 8. desember i fjor.

«... Norge (har) aldri anerkjent Hamas eller opprettet forbindelser med bevegelsen på politisk nivå», skrev Støre.

Les hele svaret på Stortingets nettsider.

– Veldig alvorlig

Frp-leder Siv Jensen mener TV 2s opplysninger betyr at Støre har løyet og ført Stortinget bak lyset.

– Jonas Gahr Støre pleier ihvertfall å like å fremstå som en etterrettelig mann. Hvis dette er riktig, så er det veldig alvorlig, sier Jensen til TV 2.

Les mer: Opposisjonen krever svar om Hamas-kontakt

Tre samtaler

Støre sier fredag til TV 2 at han hadde tre samtaler med Hamas-lederen mellom februar og mai 2007.

– Min oppgave var å formidle de kravene som man måtte vente at det internasjonale samfunnet ville stille til en samlingsregjering: anerkjennelse av Israel, respektere inngåtte avtaler og ta avstand fra vold, sier Støre, som er på plass i Davos for å følge World Economic Forum.

– Det at jeg ikke orienterte om den ene samtalen, er fordi noen slike samtaler har en verdi fordi de ikke blir offentlige, men det var i den tiden vi hadde de kontaktene. Etter mai 2007 har det ikke vært noen politiske kontakter med Hamas, men den våren var det det, fortsetter utenriksministeren.

– Ikke noe nytt

– Var USA og EU informert om samtalene?

– Ikke konkret den samtalen. Nå har jeg inntrykk av at de som følger med på samtaler, plukker dem opp, så sånn sett tror jeg nok egentlig at de vet.

Ikke hatt politisk kontakt etter våren 2007

– Er du redd for at denne saken kan forsure forholdet til USA og Israel?

– Jeg håper ikke det. Det er ikke noen nytt i det som kommer fram nå, at vi hadde de kontaktene rundt dannelsen av samlingsregjeringen, sier Støre.

Se intervjuet øverst i artikkelen (reporter i Davos: Cathrine Graff)