Elevene ved Hagaløkka skole i Asker får årets Benjaminpris. (Foto: TV 2)
Elevene ved Hagaløkka skole i Asker får årets Benjaminpris. (Foto: TV 2)

Styreleder i Benjaminfondet:
– Disse barna gir meg håp

Hagaløkka skole får Benjaminprisen for sitt engasjement mot rasisme.

Det handler om en grunnleggende holdning til andre mennesker

Onsdag var det 10 år siden Benjamin Hermansen ble drept, bare 15 år gammel. Motivet for drapet var rasisme, og hendelsen førte til et enormt opprør blant folk..

– Jeg tror at alle vi som husker den dagen for 10 år siden, vi kjenner på det sinne og den forskrekkelsen som vi følte, sier kunnskapsminister Kristin Halvorsen til God morgen Norge. – Det var utrolig skummelt og helt uakseptabelt.

Demonstrasjoner

For 10 år siden strømmet flere tusen ut i gaten for å demonstrere mot drapet. Onsdag var det nye demonstrasjoner til minne om Benjamin.

– Vi mobiliserte den gangen og det var fantastisk at 5000 mennesker hadde funnet veien i går også, sier Kristin.

MINNET BENJAMIN: Fakkeltog i Oslo onsdag kveld i anledning 10-års
  markeringen av drapet på Benjamin Hermansen fra Holmlia. (Foto: Junge,
  Heiko/Scanpix)
MINNET BENJAMIN: Fakkeltog i Oslo onsdag kveld i anledning 10-års markeringen av drapet på Benjamin Hermansen fra Holmlia. (Foto: Junge, Heiko/Scanpix)

– Opplevelsen i går var både god og sterk. Å oppleve en nasjon som viser mot og styrke når urett begås, det gjør inntrykk, sier styreleder i Benjaminfondet, Nadeem Butt.

LES OGSÅ: Tenner fakler til minne om Benjamin

LES OGSÅ: Ti år siden drapet på Benjamin: – Nazismen er ikke død

Benjamins mor var også tilstede under gårsdagens demonstrasjoner.

– Hun var svært rørt. Hun var på en måte glad for engasjementet, det hjelper henne å bearbeide både sjokk og sorg, sier Nadeem.

Hvordan er reaksjonene blant minoritetene?

– Når det gjelder hendelsen med Benjamin Hermansen, tror jeg den paradoksalt nok er med på å skape en trygghet. Å vite at det er en grense som ingen i Norge tåler. Det er grenser for hvilken urett som kan begås, og krysser vi den grensen så knuser vi rasismen ganske grundig, sier Nadeem Butt.

Benjaminprisen

I dag skal Kristin Halvorsen dele ut Benjaminprisen. Prisen går i år til Hagaløkka skole i Asker, for langsiktig og systematisk arbeid mot rasisme og diskriminering.

– De jobber hver dag med å inkludere alle. Det handler om å ha forståelse, romslighet og raushet og plass til barn og ungdom med forskjellig bakgrunn, sier Halvorsen.

I videovinduet kan du se barna på Hagaløkka skole forklare hvorfor de får Benjaminprisen.

– Det er rørende og flott å høre at dette sitter i beinmargen. Disse barna gir meg håp, sier Nadeem.

– Disse barna viser hvordan dette foregår i praksis. Det handler om en grunnleggende holdning til andre mennesker, sier Kristin Halvorsen.