VENNINNE: Tidligere barnevernsleder Karin Westum ble venninne med den hovedtiltalte kvinnen rett etter at hun hadde hatt et samlivsbrudd rundt 1998. (Foto: Montasje Scanpix/ TV 2)
VENNINNE: Tidligere barnevernsleder Karin Westum ble venninne med den hovedtiltalte kvinnen rett etter at hun hadde hatt et samlivsbrudd rundt 1998. (Foto: Montasje Scanpix/ TV 2)

Hun var venninne med den overgrepstiltalte moren

– Jobben ble mye vanskeligere, sier hun til TV 2.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Jeg kan sverge på at jeg aldri har unnlatt å gjøre noe fordi jeg har vært venninne, svarte den tidligere barnevernslederen i Alvdal, Karin Westum, på spørsmål fra Nord-Østerdal Tingretts administrator Tom Urdahl, om hun noen gang hadde følt seg inhabil i forhold til den 46 år gamle kvinnen som er tiltalt for å ha forgrepet seg seksuelt på barna sine.

Barnevernslederen, som da jobbet i sosialetaten i Alvdal, ble venninne med den hovedtiltalte kvinnen rett etter at hun hadde hatt et samlivsbrudd rundt 1998.

– Hun var helt alene og hadde ingen å støtte seg på med to krevende unger, forteller den tidligere barnevernslederen i retten.

LES OGSÅ: Dette er de tiltalte

Advarte om kjærestens overgrepsdom

Da kvinnen ble sammen med den nå hovedtiltalte mannen fra Tynset, hadde den tidligere barnevernslederen hørt at mannen var dømt for et tilfelle av utuktig omgang.

– Jeg advarte henne om det jeg fikk vite, forteller Westum. Men hun fikk ikke noe respons fra kvinnen.

– Hun har senere sagt at hun ikke trodde på meg, fordi hun var forelsket, sier Westum.

Se TV 2 Nyhetenes reportasje i videovinduet øverst i artikkelen

Gjorde undersøkelser av venninnens barn

Mens Westum var barnevernsleder, i 2001, kom det inn to bekymringsmeldinger om barna. En fra Statens senter for barne og ungdomspsykiatri og en fra barnehagen.

Sammen med rådmannen i Alvdal ble det besluttet å kontakte et privat firma for å gjøre flere undersøkelser. Begge bekymringene ble henlagt.

Senere kom det også en bekymringsmelding der eldste datter hadde uttrykt bekymring for morens omsorgsevne.

Alvdal kommune ba om samtaler med datteren, noe barnevernet i Gjerdrum nektet. I et brev til barnevernet i Alvdal var begrunnelsen å skjerme datteren.

Anmeldte ikke overgrepsvideo

Den tidligere barnevernslederen fortalte også i retten at kvinnen kom til henne etter at forholdet til den hovedtiltalte Tynset-mannen var slutt og sa hun hadde funnet en video der mannen misbrukte datteren hennes seksuelt. Dette var ett år før overgrepene ble meldt til politiet.

LES OGSÅ: Barna forteller om voldtekter og overgrep

– Jeg rådet henne til å gå til politiet, hun sa hun skulle gjøre det, forteller Karin Westum i retten. Det var etter at hun hadde sluttet som barnevernsleder. Heller ikke etter å ha spurt venninnen flere ganger om hun hadde anmeldt forholdet, tok hun affære.

– Jeg hadde aldri tatt henne i løgn eller halvsannheter. Jeg skjønner nå at jeg burde anmeldt det selv, men jeg stolte på henne, forteller hun.

Grunn til å beklage

Bistandsadvokatene til de misbrukte barna er sterekt kritiske til at den tidligere barnevernslederen ikke gikk til politiet med en gang da hun fikk vite om overgrepsvideoen.

– Det er jo totalt uhørt, det er klart at hun burde gått til politiet med en gang og inngitt en anmeldelse og sørget for at det ble gjort, sier bistandsadvokat Anne Kristine Bohinen til TV 2.

– Jeg tenker at det er utrolig at det går an, at man ikke alarmerer når man hører om så alvorlige overgrep mot barn, sier bistandsadvokat Inger Johanne Reiestad Hansen til TV 2.

– Hvis man ikke har anmeldt noe som man har visst om, av en så alvorlig karatkter, så er det grunn til å beklage.

Sendte healing

Etter at moren ble arrestert, avhørt og løslatt igjen, sendte den tidligere barnevernslederen en tekstmelding der hun skrev: «Har sendt deg og alle i politiet healing for at det skal gå best mulig.»

I retten forteller hun at hun ikke kunne skjønne at kvinnen kunne ha gjort overgrepene.

– Jeg tenkte at det måtte være en feil, sier Westum.

Innrømmer at vennskapet gjorde det vanskeligere

Til TV 2, etter vitnemålet i retten, vil hun ikke beklage at hun behandlet saken så lenge hun var venn med den hovedtiltalte moren.

– Nei, egentlig gjør jeg ikke det, for hun var så ensom, hun hadde ingen og det blir relasjoner i små kommuner, sier hun til TV 2.

Men hun innrømmer at hun kanskje ikke burde behandlet saken der en venn var innvolvert.

– Det er ikke det lureste jeg har gjort for jobben ble mye vanskeligere, men jeg har sverget på at jeg ikke har unlatt å gjøre noe for barnevernet av hensyn til tiltalte. Det står jeg ved, jobben ble mye vanskeligere, og mye mer ubehagelig å framføre krav og kritikk, sier hun til TV 2.

– Men vi er mennesker, og det er ikke så lett. Hun hadde ingen venner, ingen slektninger, hun var nyinnflyttet i bygda, sier