BEHOLDER ADVOKATBEVILLINGEN: Morten Furuholmen. (Foto: Larsen, Håkon Mosvold/SCANPIX)
BEHOLDER ADVOKATBEVILLINGEN: Morten Furuholmen. (Foto: Larsen, Håkon Mosvold/SCANPIX)

Advarsel til Furuholmen

Advokat Morten Furuholmen beholder advokatbevillingen etter heleri-dom.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Spørsmålet om Furuholmen skal få beholde sin advokatbevilling, ble behandlet på et styremøte i Tilsynsrådet for advokatvirksomhet onsdag.

Rådet hadde valget mellom å gi en irettesettelse, en advarsel eller å foreslå tilbakekalling av advokatbevillingen. Beslutningen ble altså advarsel, noe som betyr at advokaten får beholde bevillingen.

Lang straffesak

I begrunnelsen fra Tilsynsrådet heter det at det har vært påkrevd en reaksjon, men at det har vært sterk tvil om reaksjonens art.

Det fremgår at årsaken til at advokaten får beholde bevillingen, er at straffesaken har tatt lagt tid.

«Det må uten videre kunne slås fast at dersom avviklingen av straffesaken mot advokat Furuholmen hadde skjedd med en ordinær saksfremdrift, så ville Tilsynsrådet ha innstilt overfor Advokatbevillingsnemden på tap av bevilling.»

Dersom Tilsynsrådet hadde innstilt på at advokaten skulle miste bevillingen, ville saken blitt oversendt til Advokatbevillingsnemnda, som er det organet som har myndighet til å frata ham bevillingen.

Saken til advokat Rune Berg, som sammen med Furuholmen ble dømt for heleri i den såkalte Toska-saken, er ennå ikke ferdig behandlet.

Representerte Toska

Morten Furuholmen var en advokatene som representerte David Toska i hans forsøk på å få tilbake fem millioner kroner han lånte ut til Thomas Øye og Zoran Obuskovic.

Etter først å ha blitt frikjent i Oslo tingrett, ble Furuholmen i mai 2010 dømt til seks måneders betinget fengsel av Borgarting lagmannsrett. Retten fant det bevist at advokaten hadde påtatt seg og gjennomført innkreving av et større pengebeløp.

Dømt for grovt heleri

Lagmannsretten mente at advokatene visste at pengene som var lånt ut, sannsynligvis stammet fra kriminell virksomet. Dermed ble Furuholmen dømt for grovt heleri.

Dommen fra lagmannsretten ble anket til Høyesterett, men tidligere denne måneden ble anken forkastet. Heleridommen blir dermed stående.

Finansmannen Thomas Øye lånte i 2001 fem millioner kroner av David Toska. Pengene ble overlevert i en koffert.

Toska så aldri noe mer til pengene, og hyrte etter hvert advokatene Morten Furuholmen og Rune Berg til å ta ut stevning mot Schibsted-arvingen Harald Undrum, som sto som kausjonist for lånet.

Nektet straffskyld

I stedet havnet Furuholmen og kollegaen på tiltalebenken i det som ble kjent som «koffertsaken». Furuholmen nektet straffskyld da saken startet i tingretten i januar 2009.

– Jeg skrev noen brev, og det gjør man ved alle landets advokatkontorer hver eneste dag, sa Furuholmen i retten.

Furuholmen er en av Norges mest profilerte strafferettsadvokater. Han forsvarte Kjell Alrich Schumann under Nokas-saken. Han representerer også de dødsdømte nordmennene i Kongo.