EN SKADD: Det oppsto et uhell da et amerikansk Hercules transportfly gjennomførte motortest på Evenes flystasjon onsdag ettermiddag. En person kom til skade. (Foto: Ragnar Bøifot / Forsvaret)
EN SKADD: Det oppsto et uhell da et amerikansk Hercules transportfly gjennomførte motortest på Evenes flystasjon onsdag ettermiddag. En person kom til skade. (Foto: Ragnar Bøifot / Forsvaret)

Politiet får ikke vite årsak til flyulykke

Kritiske til at Forsvaret nekter etterforskning etter flyulykke på Evenes i fjor.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det er snart ett år siden et firemotors amerikansk transportfly braste inn i en snøfonn på Evenes flystasjon. Ulykken skjedde under en testkjøring av motorene på flyet, og i kollisjonen løsnet et propellblad fra flymotoren og landet på den sivile parkeringsplassen. Politiet vet imidlertid ingenting om årsaken til ulykken, skriver Fremover.

Les også: En skadd etter uhell med Hercules-fly på Evenes

Er kritisk til myndighetene

Da ulykken ble meldt til politiet 24. februar i fjor, dro en politipatrulje fra Harstad til flyplassen på Evenes.

– Da patruljen kom fram var allerede brannvesen og personell fra Forsvaret på plass, forteller Kjetil Woldstad, politiinspektør ved Midtre Hålogaland politidistrikt til Fremover.

Området rundt flyet var skumlagt, og propellbladet som løsnet fra flyet var også fjernet, skriver avisen.

Politiinspektør Woldstad er svært kritisk til at norske myndigheter holdes utenfor av amerikanerne.

– Patruljen snakket med stasjonssjef oberst Lars Christian Aamot, som ikke kunne fortelle annet enn at uhellet skjedde under en sjekk av flyet. Vi fikk også opplyst at det var opprettet en militær granskingskommisjon etter ulykken, sier Woldstad.

Ble henlagt

Politiet opprettet likevel en egen sak på ulykken. Saken ble senere henlagt av statsadvokaten fordi norske myndigheter ikke har domsmyndighet over amerikansk eiendom på Evenes flystasjon, skriver Fremover.

Havarikommisjonen har heller ikke krevd å få etterforske ulykken.

– Dersom ulykken hadde involvert sivile, ville vi etterforsket saken, sier Roger Holm, leder for luftfartsavdelingen hos Statens havarikommisjon til Fremover.

Politiinspektøren er kritisk.

– Vi mener absolutt at vi burde hatt tilgang til saken. Myndigheter har ikke vist interesse for å få tak i en sak som i verste fall kunne tatt livet av flere hundre sivile på flyplassen, sier Woldstad.

Politiet ba i desember i fjor om svar fra Forsvaret på hva som er gjort for å få innsyn i den amerikanske granskingsrapporten etter ulykken. Forsvaret har så langt ikke gitt politiet noe svar.