chanel iman
chanel iman

Sminke: Makeuptips for mørk hud

Slik finner du sminken som passer for deg.

– Mørk hud er så mangt, og den er gjerne mer kompleks enn lys hud, forteller kjendisstylist Jan Thomas.

Det kan derfor være en utfordring å finne sminke generelt, og foundation spesielt.

Finn undertonen i huden

– Latinske kvinner har gjerne en del gult i huden, som går mot det grønne. Indiske kvinner har en mer askegrå undertone, noe som må nøytraliseres for at den ikke skal se skitten ut.

– Fargede kvinner har et enormt spekter av toner i huden. Den er ikke alltid bare én farge, og det er en utfordring når man skal finne riktig foundation, sier Jan Thomas.

LES OGSÅ: Slik finner du riktig farge på lepestiften

Et godt utgangspunkt er at man forsøker å finne ut om undertonen i huden går mot det varme eller det kalde. Det kan gi en pekepinn på hvordan man bør sminke seg.

Ta en titt på blodårene på underarmen din. Går fargen mot det grønne har du en kald undertone med mye gult i. Denne kan du nøytralistere ved å bruke makeup som nøytraliserer gulfargen. Går blodårene dine mot det blå har du en varm undertone, og du vil kle det motsatte, nemlig kalde farger.

LES OGSÅ: Stjernenes skjønne favoritter

Lær deg fargehjulet

Se på fargehjulet under; her er nøkkelen at du skal velge farger fra motsatt side av skalaen. Har du kald undertone i huden bør du altså velge sminke i den varme enden av skalaen og omvendt.

Et annet tips for deg med mørk hud, er å påføre aprikos som nøkkelfarge for å jevne ut huden. Det skal gi et balansert og fint uttrykk.

FINN DINE FARGER: Ta utgangspunkt i fargehjulet for å finne
  ut hvilke farger som kler deg. Velg alltid farger fra den motsatte enden
  av skalaen for å fremheve og nøytralisere.
FINN DINE FARGER: Ta utgangspunkt i fargehjulet for å finne ut hvilke farger som kler deg. Velg alltid farger fra den motsatte enden av skalaen for å fremheve og nøytralisere.

Her er flere sminketips for deg med mørk hud:

– Turkis ser fantastisk ut til brun og mørk hud. Det får brunfargen til å stå enda bedre frem, samtidig som turkisfargen gir en lekker kontrast.

– Bland gjerne flere foundations sammen for å finne fargen som passer perfekt til deg. Kanskje må du ha ulike fargetoner ulike steder i ansiktet.

– Utvalget av foundations, concealere og pudder for de med mørk hud er relativt dårlig i Norge. Men på Internett finnes nettbutikker som tilbyr større deler av kosmetikkprodusentenes kolleksjoner. Sjekk for eksempel orissacosmetics.co.uk

Denne artikkelen ble først publisert 1.2.2011