GIFTMANGEL: Flere delstater i USA sliter med å få tak i legemiddelet som brukes i forbindelse med henrettelser.  (Foto: SCANPIX)
GIFTMANGEL: Flere delstater i USA sliter med å få tak i legemiddelet som brukes i forbindelse med henrettelser. (Foto: SCANPIX)

Ohio løser henrettelseskrisen med nytt dop

For første gang skal de bruke et bedøvelsesmiddel for å gjennomføre dødsstraffer i den amerikanske delstaten.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I mars skal henrettelses-teamet begynne å bruke legemiddelet pentobarbital som vanligvis brukes for å bedøve pasienter før operasjoner. Det vil bli gitt en stor dose som vil føre til at den domfelte dør, ifølge nyhetsbyrået AP.

Stoffet er beslektet med det soffet som brukes for å ta livet av kjæledyr hos veterinærer, pentobarbital.

Byttet kommer som en følge av en alvorlig mangel på stoffet som vanligvis gis ved henrettelser. Natriumpentothal har blitt stadig vanskeligere å få tak i, og nå har den eneste produsenten av det dødbringende stoffet varslet at de ikke lenger vil produsere det.

Produsenten Hospira Inc. produserte natriumpentothal for bruk innen medisin, ikke henrettelser, og vil blant annet av prinsipielle grunner ikke fortsette produksjonen. Det ble klart fredag.

Les også: Legemiddelfirmaer nekter å selge gift til henrettelser

Oklahoma begynte å bruke pentobarbital allerede i fjor, men de bruker det i kombinasjon med andre legemidler som lammer hjertet til den dødsdømte.

Stater over hele USA skraper sammen det de har av natriumpentothal for å kunne gjennomføre planlagte henrettelser.

Les også: Dansk selskap lager gift til henrettelser