Sykepleier Merete Strand vet alt om viktigheten av raske og korrekte vurderinger når folk ringer inn med livsfarlige sykdommer og lidelser. (Foto: TV 2/MONTASJE)
Sykepleier Merete Strand vet alt om viktigheten av raske og korrekte vurderinger når folk ringer inn med livsfarlige sykdommer og lidelser. (Foto: TV 2/MONTASJE)

Helsepersonell raser mot planene om felles nødnummer

Helsearbeidere ved akuttmedisinsk kommunikasjonssentral på Universitetssykehuset Nord-Norge mobiliserer til kamp for den medisinske nødmeldetjenesten 113.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Regjeringen vil gjøre som elleve andre europeiske land, og innføre ett felles nødnummer, 112, som erstatning for dagens tre. Det er stikk i strid med hva helsepersonell mener er best.

– Noe galt med hjertet

De vet nemlig at selv en situasjon som kan høres ganske udramatisk ut, kan bety at liv er i fare:

For snart tre år siden var sykepleier Merete Strand på jobb på AMK på Universitetssykehuset Nord-Norge. Nødmeldingen kom via 113.

112 FOR ALLE: Regjeringen vil ha ett, felles nødnummer. (Foto: TV 2)
112 FOR ALLE: Regjeringen vil ha ett, felles nødnummer. (Foto: TV 2)

«Jeg er helt lam i venstre armen, og har vondt i hele kroppen. Jeg tror det må være noe med hjertet...»

Sammen med sine kolleger lyttet hun til meldingen, og husker at hun sammen med sin kollega Torgeir Ovanger umiddelbart iverksatte nødvendige akuttmedisinske tiltak. 

– Vi gjorde bare et lite tegn til  hverandre, og så snart han var ferdig å sende ut ambulansebil, det gjør vi alltid først, å sendte vi ut akuttalarm på helikopteret.

Det berget livet til pasienten, og  de ansatte på den akuttmedisinske  kommunikasjonssentral på Universitetssykehuset Nord-Norge er ikke i tvil om at kombinasjonen høy faglig kompetanse og vide fullmakter i mottaksapparatet  er årsaken til at overlevelsesprosenten  ved hjertestans i Tromsø nå nærmer seg 50.

Vide fullmakter

– Det er aldri noen vi må spørre først, eller sette telefonen over til. Det er vi som styrer over ressursene, forklarer sykepleieren.

De får støtte også fra opposisjonen i Stortinget:

– Vår nødmeldetjeneste vekker internasjonal oppmerksomhet, og når andre land kommer til Norge for å lære akuttmedisin, så er det fryktelig dumt om regjeringen ødelegger dette, sier leder i helse- og omsorgskomiteen på Stortinget, Bent Høie (H).

Innenfor det akuttmedisinske miljø på UNN  hilser man en politisk debatt om nødmeldetjenesten velkommen. De vil beholde 113, og håper i det lengste at også regjeringen skjønner hvilken livreddende funksjon en ren medisinsk nødmeldetjeneste har.

– Det  kan egentlig ikke forklares hvordan det er å hilse på en pasient en time etter at man har vært med på å gjenopplive med godt resultat. Det er en seier. Og et resultat av at velfungerende apparat, fra mottak via 113 og videre, forteller lege Tor Magne Gamst.