Heiner Brand. (Foto: TV 2/)
Heiner Brand. (Foto: TV 2/)

Husker du denne tyske skandalen? Det gjør Hedin!

VM 2009. Lille Norge mot regjerende verdensmester Tyskland. Kampen som huskes for det som skjedde etter – og ikke under kampen.

Det endte som det gjorde i det gamle testamentet, David slo Goliat – men i Kroatia tok ikke ”Goliats” trener tapet med fatning.

– Akkurat da var gleden over seieren så stor at jeg ikke fikk med meg det som skjedde med Heiner Brand. Men da jeg så TV-bildene i etterkant måtte jeg le godt, sier Robert Hedin til TV 2.

Se episoden i videovinduet øverst

Med elleve sekunder igjen – på stillingen 25-24 – og med to mann i overtall, fikk tyskerne innkast på egen banehalvdel. Tyskerne forsøkte å sette i gang spillet to ganger, men ble avblåst av dommeren fordi spilleren ikke sto på linjen. En skandale, mente danske Ekstra Bladet etter Tyskland-tapet mot Norge.

Kokte over
Andre vil heller karakterisere Heiner Brands oppførsel som skandaløs. Den tyske landslagssjefen så bokstavelig talt ut til å koke fullstendig over idet signalet lød, og marsjerte resolutt mot dommerne med knyttet neve – klar for en real knockout.

Brand besinnet seg imidlertid noe etter noen sekunder og beordret spillerne av parketten. Etter kampen forklarte Brand misnøyen slik overfor RTL:

– Det ble blåst om og om igjen fordi det angivelig var innkast. Men hvis det er korrekt, skal man stoppe klokken og si innkast. Det kan også ha vært feil to ganger, og så var det slutt. Det var frikast, stopper de ikke engang klokken, forklarte en oppgitt Brand, og fortsatte med kritikk av Frank Løke.

Slaktet Løke
– Jeg ble enda sintere på dommerne, fordi jeg allerede var sint etter Krauss' skade. En spiller som alltid spiller ufint, slik som Løke, får alltid våre spillere utvist i to minutter. Men når en bakromsspiller blir tatt i luften, så blir det to minutter.

En halvtime etter kampen mot Norge, hadde Brand fortsatt ikke roet seg helt ned. Da argumenterte han for at reaksjonen hans var helt på sin plass.

– Det er vel ikke rart at vi oppførte oss litt aggressivt mot dommerne. De burde skamme seg over å dømme som de gjorde, sa Brand ifølge NTB.

Lover morsom kamp
Skjer det samme i dag om Norge slår Tyskland, tror du?

– He-he, nei. Jeg vet ikke, men kampene mot Tyskland er i alle fall alltid veldig morsomme, sier Hedin og gliser.

Med seier mot Tyskland sender Hedins menn den tidligere verdensmesteren til jumboplass i gruppen, men med tap beholder Norge den lite flatterende plasseringen. Motstander torsdag vil ha bli enten Serbia eller Argentina, avhengig av resultatet i kampen om å unngå sisteplassen i den andre gruppen.

Frankrike, Spania, Sverige og Danmark er allerede klare for å kjempe om medaljene.