ULTRALYD: Mange kvinner ønsker tidlig ultralyd, og oppsøker private klinikker.  (Foto: Colourbox (Illustrasjonsbilde))
ULTRALYD: Mange kvinner ønsker tidlig ultralyd, og oppsøker private klinikker. (Foto: Colourbox (Illustrasjonsbilde))

Tidlig ultralyd - livreddende eller et valg for de rike?

Gravide Helga Pedersen (Ap) takket ja til en tidlig ultralyd. Erna Solberg (H) takket nei.

– Jeg fikk tilbud om fostervannsprøve og en tidligere ultralyd. Det takket jeg ja til, sier gravide Helga Pedersen, nestleder i Arbeiderpartiet.

Ultralyd redder liv

Helga venter sitt andre barn i starten av mars, og er i aldersgruppen der det er størst sannsynlighet for barn med kromosomfeil. Som 38-åring fikk Pedersen en tidligere ultralyd, noe hun mener også de yngre gravide burde få tilbud om.

Helga Pedersen er gravid og sa «ja takk» til tidlig ultralyd.  (Foto: Kallestad, Gorm/SCANPIX)
Helga Pedersen er gravid og sa «ja takk» til tidlig ultralyd. (Foto: Kallestad, Gorm/SCANPIX)

– En tidligere ultralyd kan berge mange barn, og er den viktigste årsaken til vårt standpunkt, sier Pedersen til God morgen Norge.

Ifølge TV 2 Nyhetene har de ved Oslo Universitetsykehus merket en klar økning i antall kvinner som henvender seg og forespør om de kan få tidlig ultralyd.

I dag får landets gravide tilbud om en ultralyd i uke 18 av svangerskapet. Først da får de vite om barnet de bærer er sykt eller friskt.

Dersom fosteret er alvorlig sykt, har store misdannelser eller en dødelig diagnose har fosterets mor rett til å få innvilget sen-abort dersom hun ønsker det.

Men i store deler av Europa får gravide tilbudet om en tidligere ultralyd, i uke 10-12 av svangerskapet.

LES OGSÅ: Lene måtte føde sin datter i uke 21

For de rike

I Norge har man mulighet til å ta en tidligere ultralyd på private klinikker.

– Det er et tilbud som i dag er forbeholdt de som har mest ressurser, penger og bor på et sted der tilbudet finnes, sier Pedersen.

Pedersen mener det blir feil om det kun er de med dårlig råd som skal bære de etiske standardene i vårt samfunn.

Gravide Helga Pedersen forteller at man som gravid gjerne går rundt og bekymrer seg over alt mulig som kan gå galt. For de fleste går det bra, men hun mener det er viktig å få den informasjonen tidligst mulig.

– Om det skulle være noe alvorlig galt med barnet er det viktig å få informasjon om det tidlig, så man får tid til å reflektere over situasjonen, sier Helga Pedersen.

Helsedirektoratet vil innføre ultralyd i uke 12. (Foto: Colourbox)
Helsedirektoratet vil innføre ultralyd i uke 12. (Foto: Colourbox)

Sorteringssamfunn

På landsmøtet for to år siden gikk Arbeiderpartiet inn for en tidligere grense. Det er ulike syn blant de rødgrønne. Senterpartiet er skeptisk til å forskyve grensen fremover. Også på borgelig side spriker synet.

– Vi er redd for et sorteringssamfunn, sier Erna Solberg, leder for Høyre.

Hun sier hun ikke har et hellig forhold til akkurat 18 uker, men har et prinsipp om at vi ikke skal ha selektiv informasjon om barnet før grensen for selvbestemt abort har passert. Dette fordi hun er redd for en utvikling i vårt samfunn hvor vi etter hvert forventer at vi tar bort barn med avvik.

Takket nei

Erna Solberg var 38 år da hun fikk sitt siste barn. Hun fikk da tilbud om fostervannsprøve, men takket nei.

LIGGER GODT AN: Høyre og Frp ligger an til å kunne ta makten ved neste valg ifølge nye målinger.  (Foto: Lien, Kyrre/Scanpix)
LIGGER GODT AN: Høyre og Frp ligger an til å kunne ta makten ved neste valg ifølge nye målinger. (Foto: Lien, Kyrre/Scanpix)

– Jeg hadde tatt det moralske valget. Jeg takket nei fordi jeg ikke ville komme i det moralske dilemmaet, forteller Solberg.

Det samme valget tar halvparten av de kvinnene som får tilbud om fostervannsprøve. Ifølge Eva Sommerseth, som er jordmor og forsker, avdekker ultralyd i dag i prinsippet den samme informasjonen som man gjør med forstervannsprøve. Hun mener ultralyd i uke 18 er altfor sent.

– Når man har fått diagnostikken må den følges opp med mer ultralyd og eventuell fostervannsprøve. Ukene går. Kvinner kastes ut i eksistensielle valg i en krise, og får tidspress i tillegg, sier Sommerseth.

LES OGSÅ: Fagfolk vil anbefale tidlig ultralyd

– Av og til er vår jobb som politikere å sette grenser for teknologien for å vite hva slags samfunn vi får i framtiden. Vi ønsker ikke et samfunn som sier at hvis du bærer frem et funksjonshemmet barn, så er det ditt ansvar og ditt valg, sier Erna Solberg.

Krenker kvinner

Jordmor Eva Sommerseth mener vi bør se til våre naboland, hvor gravide kvinner diskuterer temaet.

– Kanskje skal man si «nei takk» til ultralyd. Sånn som det er nå, er ikke en god situasjon. Man får informasjonen altfor sent, og må ta viktige valg under tidspress. Dette påfører kvinner unødig krenkelse, sier Sommerseth.