Børre Rognlien. (Foto: Solum, Stian Lysberg/SCANPIX)
Børre Rognlien. (Foto: Solum, Stian Lysberg/SCANPIX)

Rognlien nærmer seg presidentvervet i Idrettsforbundet

Etter det TV 2 Sporten har grunn til å tro er Børre Rognlien den største favoritten til å erstatte Tove Paule som idrettspresident.

Kampen om hvem skal overta vervet er i full gang. TV 2 Sporten har i løpet av den siste uken vært i kontakt med en rekke personer med kjennskap til den pågående maktkampen. Navnet som til stadighet går igjen som favoritt er sittende 2. visepresidenten i Idrettsstyret, Børre Rognlien.

TV 2 Sporten er kjent med at Børre Rognlien har en rekke tunge støttespillere i Idretts-Norge. Han utelukker ikke seg selv som kandidat, men han ønsker ikke å uttale seg om prosessen.

Av andre kandidater har nestleder i Sør-Trøndelag idrettskrets og Aps stortingspolitiker Jorodd Asphjell lansert seg som kandidat til presidentskapet. I tillegg nevnes visepresident Odd-Roar Thorsen, den nylig avgåtte ropresidenten Rolf Thorsen, golfpresident Christian Anker Rasch, svømmepresident Per Rune Eknes, president i Røde Kors Svein Mollekleiv og skipresident Sverre Seeberg som aktuelle kandidater.

Steile fronter
Også Karl-Arne Johannessen, som måtte gå av som president i 2007 etter å ha forfalsket datoen på en e-post, skal være et navn som lurer i kulissene. Kilder sier derimot til TV 2 Sporten at det nok vil være for tidlig med et comeback for den sittende håndballpresidenten.

Avgjørelsen om hvem som blir idrettspresident tas i Oslo under Idrettstinget i mai. Valget henger sammen med en annen sak som også opptar landets idrettspolitikere: En maktkamp mellom topp og bredde. Mellom særforbund og idrettskretser. Om stemmefordelingen på idrettstinget.

TV 2 Sporten får opplyst fra flere kilder at det er steilere fronter enn på lenge mellom særforbundene og idrettskretsene.

Landets 54 særforbund har sett seg lei av at stemmefordelingen på idrettstinget er fordelt likt 50/50 mellom de to grupperingene. De vil ha mer å si, mens idrettskretsene ikke ønsker å gi fra seg stemmer uten kamp. Det er dette som blir den store saken på idrettstinget – den såkalte ”tingsaken”.

Etter det TV 2 Sporten forstår kan tingsaken fort bli avgjørende for hvem som blir president. For å vedta en endring må det nemlig til et 2/3 flertall i stemmer. Sannsynligheten for at stemmefordelingen forblir uendret er derfor stor.

Flere kilder opplyser da at partene er nødt til å inngå et kompromiss. Den beste kompromisskandidaten ser ut til å være Børre Rognlien.

Unik bakgrunn
Hurdalingen har en unik bakgrunn i og med at han både har sittet som leder for både Oslo Idrettskrets, samt vært president i Norges Skøyteforbund. Han står dermed én fot i begge leirer – noe som fort kan bli utslagsgivende. I tillegg til erfaring fra politikken som Høyre-mann på Stortinget, har Rognlien vært leder for et utvalg som i fjor vår leverte et alternativt forslag i stemmefordelingen på idrettstinget.

Selv har 66-åringen uttrykt til valgkomiteen at han er åpen for å fortsette i presidentskapet i en ny periode. Det gjorde han før idrettspresident Tove Paule kunngjorde at hun ikke tar gjenvalg. Det store spørsmålstegnet rundt Børre Rognliens kandidatur er at han lider av en såkalt ”krystallsyke” - som gjør at han ikke kan fly. Spørsmålet er da om Norges Idrettsforbund kan leve med en idrettspresident som ikke kan representere landet utenfor Europas grenser.

Valgkomiteens innstilling skal være klar 1. mars.