terrasse til blogg
terrasse til blogg

Tid for utearbeid!

Eksklusiv terrasse i «Tid for hjem». Se Kjerstis prosjektblogg.

Før og etter bildene:Se hvor fin denne grusplassen ble!

Se også: Her får du kjøpt produktene

blogg2(3)
blogg2(3)
Vi fikk enormt med søknader til uteprosjekter denne sesongen. Jeg tror ikke jeg lyver dersom jeg påstår at halvparten av søknadene gjaldt hager og terrasser. Tydelig at dere setter pris på eiendommene deres og ser potensialet i å gjøre noe ut av områdene!

Tid for utearbeid!

Hagen vi valgte denne gangen plukket jeg ut for å vise at trær er verdifulle saker!

Mia og Sverre som bor her hadde klart å bevare 4 furutrær da de bygget huset, og det var disse trærne som ble utgangspunktet for hele planen.

Husk at trær er verdifulle hageelementer og det tar så utrolig kort tid å hugge dem ned i forhold til den tiden de bruker på å vokse opp! Disse strukturelle elementene kan være gode å ha når man skal anlegge større hageområder.

Mine Hagedesignerhemmeligheter

blogg4(3)
blogg4(3)
Det som er utfordringen når man skal planlegge en hage er proposjoner. Altså størrelser på ting og størrelser i forhold til hverandre. Hvor stort bør et bed være? En terrasse? Når blir en ting for dominerende og når bare forsvinner noe blant alt det andre?

Jeg pleier å prøve meg fram. Først tar jeg mange bilder og måler opp, så prøver jeg å lage en tegning av arealet før jeg setter meg ned hjemme og ser på alt dette materialet. Som oftest har jeg en ide om hva som kan bli fint, og dette tegner jeg så inn på tegningen og jeg skisser oppå utskrifter av bildene.

blogg brygge
blogg brygge
Da oppdager du fort om det er plass til det du hadde tenkt eller om terrenget ikke passer med planen din. Så prøver jeg å få tatt meg en tur tilbake til hagen og da har jeg skisser med meg. På bildet ser du hvordan jeg har lagt ut trestokker for å markere elementer i tegningen min. På den måten får jeg en ide om hvordan ting vil bli i virkeligheten og kan justere på størrelser.

Du kan også måle opp et område et annet sted og sjekke ut hvordan ting vil virke. På terrassen på jobben min ligger det treheller som er 1 x 1 meter, jeg går ofte dit for å sjekke om størrelsene mine vil fungere. Eller i gangen på jobben min er der teppefliser på 50 x 50 cm, de er også nyttige. Du ser fort om du har avsatt for lite plass til bord og benk for eksempel.

Og en grunnregel: Ute skal ting være store. Større enn du tror. Hager «sluker» krukker, planter, vannanlegg, steiner, heller, busker og trær.

Og så er vi i gang

blogg6(3)
blogg6(3)
Vi gleder oss alltid til vi skal jobbe ute. Det er en befrielse med frisk luft i stedet for sparkelstøv og malingslukt, og det er egentlig ikke så farlig om været finner på både det ene og det andre. Alle stiller på opptak med alt fra shorts og solkrem til regnfrakk og oljebukse, og alle er sporty nok til å ta det som det kommer. Vi ler og koser oss, jobber hardt fysisk, blir skitne og slitne, og det er enorm lønn for strev å se hvordan vi forandrer noe litt trøstesløst til noe levende og frodig.

I denne hagen var det ikke særlig grunnarbeid vi måtte gjøre, underlaget var ferdig drenert og grusen var utmerket som underlag for terrassekonstruksjonen. Så etter oppmåling der vi bestemte hva som skulle være hvor, samt høyder på de ulike elementene, så var det bare å sette i gang med terrassesnekring. Og skruing av terrassebord ca 120 kvadrat med terrasse, skal love at du blir litt øm i knærne av det, og at det trengs mange nyladete skrumaskinbatterier!

Materialvalg

blogg5(3)
blogg5(3)
Huseierne, Mia og Sverre har signalisert at de ikke på død og liv ønsker seg en lettstelt hage. Mia liker å holde på ute, og Sverre er med bare han slipper den forhatte grusen i fremtiden. De får derfor en hage der de må passe litt på planter, luke litt ugress, slå litt gress, men jeg tenker at det store terrassedekket bør være ganske vedlikeholdsfritt.

Vi bestemmer oss derfor for å bruke materialer som er såkalt Kebony- impregnert. Disse skal ha spesielt lang holdbarhet og de har også en innbydende overflate med flott farge. Huset er hvitt og med masse detaljer, jeg synes derfor det er viktig med ganske rene flater og materialer som har litt ”tyngde” og eksklusivitet på uteplassen.

blogg7(3)
blogg7(3)

Det blir dermed det litt mørke treverket, rustfritt stål, stein og ganske store møbler.

Inspirasjonen

Jeg tenker at i slike nye byggefelt så er den opprinnelige naturen ofte fullstendig rasert. Det har lett for å bli nakent, veldig «menneskelagete» miljøer der alt skal være” temmet” i motsetning til «vilt».

Siden her allerede fantes trær ville jeg prøve å lage en liten underskog, et miljø. Så ville jeg prøve å få dette til å henge sammen med de andre grønne feltene som fantes, og så ville jeg lage terrassen som om den var en «brygge» ut i dette mer grønne landskapet. Derfor fikk minst ett tre vokse opp i terrassen, og treverket i terrassen ble gjentatt ute i underskogen.

blogg14(3)
blogg14(3)

Vann

blogg9(3)
blogg9(3)
Alle større hageområder trenger noe som fungerer som blikkfang. Det kan være seg utsikt, et ildsted, en gruppe planter, et tre, en benk, eller noe annet som du bestemmer deg for å fremheve.

Her ønsker jeg at et lite vannanlegg skal ha den rollen. Anlegget skal bestå av 3 «dammer» der vannet renner fra den ene til den andre.

De to øverste er kar laget i rustfritt stål og, den den nederste er en fordypning i bakken som er kledd med gummifolie. Og så skal vannet renne fra den øverste, via den midterste dammen og ned i den nederste.

For at vannet skal sirkulere og altså gå fra den nederste til den øverste igjen må vi ha en pumpe. Pumpen ligger i bunnen på den nederste dammen, og via en slange sendes så vannet opp i den øverste dammen igjen.

blogg10(3)
blogg10(3)

Det krever litt planlegging dersom du skal lage deg et slikt anlegg og ønsker at alle slanger og ledinger skal være skjult (og det ønsker du jo!). Her har jeg brukt en ”gjennomføring” (en dings som gjør at du kan ta vannet ut i bunnen av folien uten at det vil lekke) i den nederste dammen og så kommer vannet inn igjen i den øverste dammen under terrassebord som skjuler slangen i enden av karet. (Puh ikke så lett å forklare det der!)

Så dekker vi bunnen i karene med diverse dekorstein. Til stor glede for Einar var der innslag av hvit marmorstein som han måtte skylle først, - en invitasjon til italienske filosoferinger og språkviderverdigheter selvsagt.

Terrassen blir ferdig

blogg11(3)
blogg11(3)
Når vi er ferdig med terrassen har vi laget en gangvei langs huset i en høyde, som en slag ”catwalk”. På midten foran huset er hoverterrassen som er på det laveste nivået. På andre siden, ved dammen avslutter vi hovedterrassen med å gå opp to nivåer igjen. Disse nivåene skaper spenning og variasjon, de fungerer som dype trappetrinn, som sittebenker og de lager små soner som for eksempel passer til en solstol.

Beplantning

Som sagt er inspirasjonen en underskog, altså planter som ville kunne vokse under trær og se akkurat passe kultivert ut. Og foruten de tueformete gressplantene og bregnene er også selve underlaget ment å være interessant å se på. Vi deler planteområdet i felter som vi skiller med 10 x 10 cm tykke liggende stolper (i samme materiale som terrassen). Noen felter blir fylt med grus, noen med stor stein, og der vi har planter bruker vi kakaoflis på toppen.

Kakaoflis

Dette er skallet på kakaobønnen, restmateriale fra sjokoladeproduksjon. Foruten å være pent å se på (varm mørk brun farge) har det også utmerkede egenskaper i hagesammenheng. Den hjelper til med å holde på fuktigheten i jorden (det fordamper ikke), den hindrer ugress i å spire (frø må som oftest ha lys for å spire), den har en viss gjødseleffekt og er en jordforbedrer over tid.

Og ikke minst,- den hevdes å være effektiv mot snegler (!) i den forstand at slimete snegler ikke liker å dra seg over dette tørre materialet der kakaopulver sikkert fester seg i slimet (sånn seg jeg det for meg!). Og så lukter det godt.

Men for at kakaoflisen skal gjøre alt dette jeg nå beskriver, så må du ikke være gniten. Legg ut et tykt lag, 4 – 5 fingerbredder og vann skikkelig godt. Om du ikke vanner vil det kunne blåse sin vei. Når du har vannet skikkelig godt blir dette litt som en «kake» (Ja, Einar, en sjokoladekake!). Det er meningen. Da virker den.

Resten

Vel, har jeg glemt noe nå?

Ikke annet enn at vi ble skikkelig våte og skitne da vi holdt på siste kvelden, at jeg plutselig kom på at jeg måtte sy puter også, at mor og far og barn ble kjempeglade da de kom hjem . Ja og at Einar fullførte fuglehotellet sitt med de mange fargene han hadde brukt på leveggen.

blogg12(3)
blogg12(3)

Ja, og at Stein gjorde seg fortjent til «hagesertefikat grad 1» på grunn av sine nå ganske gode jord og plantekunnskaper. Einar har et lite stykk igjen der enda.

Ja, og så må jeg kanskje også si noen ord om de flotte møblene.

Jeg var lenge i stuss på om jeg skulle velge tradisjonelt hagebord med benk og stoler til borte under trærne, og så «sofamøbler» og der tilhørende stoler til inne i hagestuen og rett utenfor huset.

Men det jeg fant passet enten for godt sammen og ble litt møbelutstilling i butikk -aktig, eller så spriket det for mye. Dermed falt valget på bare sofa og lenestolmøbler. En sofa og til sammen 6 stoler gjør at de kan møblere på mange måter.

blogg13(3)
blogg13(3)
Samme møbler både inne og ute altså, så har de mange muligheter uten at plassen virker overmøblert. Den gamle sittegruppen deres ble plassert oppe ved Einar sin le-vegg.

Og da skal jeg tilslutt bare nevne grillen. Endelig en grill som ikke ser ut som et monster.

Ble kjempeglad da jeg fant denne Eva Solo saken, dyr som bare det, men med innebygget gassflaske og brett til å legge på toppen når den ikke er i bruk.

På den måten er den bare et pent bord når den ikke er i bruk, noe få andre gassgriller kan skryte på seg å være.

Og ble du lysten på flere hageideer så skal vi lage en hage til i programmet som kommer onsdag 9. Februar!