Kjæresten til Maria Amelie, Eivind Trædal, er klar til å følge Amelie til Russland. (Foto: TV 2)
Kjæresten til Maria Amelie, Eivind Trædal, er klar til å følge Amelie til Russland. (Foto: TV 2)

Maria Amelie sendes ut av Norge

– Den eneste beskjeden vi har fått, er at vi aldri får vite noe, sier Maria Amelies advokat, Brynjulf Risnes.

I dag sendes Maria Amelie ut av Norge, opplyser Politiets utlendingsenhet. Men veien dit har vært lang og strevsom. I flere dager måtte Amelie melde seg for politiet hver formiddag med en ferdigpakket koffert, i tilfelle hun skal sendes ut.

– Den eneste beskjeden vi har fått, er at vi aldri får vite noe, sier han til God morgen Norge.

– Vi hadde håpet at vi kunne dempe spenningsnivået, ha en dialog, og få vite når hun skal uttransporteres, men her har de ønsket å holde kortene tett inntil brystet. Dette får vi ikke gjort noe med.

Håper kjæresten får dra

Amelie reiser ikke alene. Hennes norske kjæreste, Eivind Trædal, har pakket kofferten og er klar til å dra sammen med henne.

– Han har forholdt seg rolig og fattet under hele prosessen, og det tror jeg politiet har lagt merke til. Så jeg tror politiet vil tillate dem å reise sammen, dersom det er praktisk mulig.

Foreldrene til Amelie har tidligere uttalt at de vil reise sammen med datteren hvis hun blir sendt ut. Foreløpelig holder de seg fortsatt skjult og Risnes vet ikke hva deres planer er.

– De er i en fryktelig vanskelig situasjon. Det er klart at det ikke blir mulig for dem å holde seg skjult stort lenger. De har valgt å ikke stå frem enda. Mitt inntrykk er at de er veldig redde for datteren og usikre rundt situasjonen, sier Risnes.

– Unødvendige tiltak

Risnes, i likhet med mange andre, mener at pågripelsen av papirløse Amelie og etterfølgende fengsling var sterkt overdrevet.

– Vi har alltid syntes at politiets tiltak var unødvendige, alt fra måten pågripelsen skjedde på til hemmeligholdet rundt hennes utsendelse. De kaller dette operative vurderinger. Det må ha noe å gjøre med at de mener det er større risiko at noe går galt dersom de er mer åpne. Det kan være grupper som vil utnytte situasjonen til å lage bråk eller noen som vil hindre uttransporten.

Risnes mener at risikoen for dette er fryktelig liten.

– De som støtter henne i aksjonen er vanlige folk som ikke akkurat pleier å lage en lenkegjeng, sier han.

– Det har alltid handlet om å stå frem

Politiet har ment at det er en fare for at Maria Amelie går under jorden i forkant av utsendelsen, og har dratt saken helt til Høyesterett for å internere henne i et asylmottak. Advokaten sier at politiet må ha misforstått hva prosjektet hennes går ut på.

– For henne handler det om å stå fram med sin historie, så får det gå som det går. Hun har spilt med åpne kort og har prøvd å oppnå det hun kan med kun lovlige midler. Må hun dra, så må hun dra, og det forholder hun seg til. Slik har det vært helt fra begynnelsen av, sier han.

Maria Amelie: – Jeg brøt sammen i går

Fikk legetilsyn

Før helgen kom det frem at Maria Amelie måtte få legetilsyn på grunn av påkjenningene hun har fått. Dette er hun ikke begeistret for , ifølge advokaten.

– Hun har det bedre nå, men ble utkjørt psykisk etter å ha prøvd å mobilisere kreftene og holde humøret oppe. Men hun er en sterk jente, og hun ble lei seg for at dette kom ut. Hun er redd for at det skal skapes et inntrykk av at hun prøver å lure seg unna, sier Risnes.

All oppmerksomheten gjør at Amelie trolig ikke blir overlatt til seg selv i Russland. Ifølge Risnes har det vært en del kontakt mellom russiske og norske politi og myndigheter.

– Vi har fått utrolig mye henvendelser fra folk som vil hjelpe. Dessuten ser russerne kanskje at dette er en følsom sak. Det er også gjort forberedelser med tanke på hvor hun skal bo og til å hjelpe henne med å få utstedet russiske dokumenter.