sigrid3 (Foto: TV 2)
sigrid3 (Foto: TV 2)

Sigrid fra «Livet på vent»: – Nå kan jeg gjøre det jeg har lyst til

Sigrid fikk transplantert nye lunger. Les hvordan hun har det i dag.

I kveldens episode av «Livet på vent» ble vi kjent med Sigrid Glastad Laugen (38) fra Briskeby i Oslo og Rune Johansen fra Gjerdrum. Rune fikk en ny nyre og Sigrid fikk transplantert nye lunger.

Les også: Endelig fikk Rune reisedrømmen oppfylt

Sigrid har sykdommen Cystisk fibrose som kort fortalt gjør at salttransporten i lungene er i ubalanse og at det kommer mye seigt slim i lungene som til slutt vil gjøre det veldig vanskelig å puste, og som fører til stadige infeksjoner i lungen.

TV-seerne fikk ta del da Sigrid fikk telefonen fra Rikshospitalet om at det endelig var nye lunger som passet akkurat henne.

Nå kan jeg gjøre det jeg har lyst til

Operasjonen gikk fint og i slutten av episoden fikk vi se at hun og ektemannen Are var på sykkeltur ved sjøen og at lungene fungerte fint.

Det gjør de fortsatt.

tur
tur

Formen min er veldig bra. Alle pusteprøvene ser kjempebra ut og er slik de skal være hos en frisk kvinne i min alder og med min vekt. Nå kan jeg gå tur med hunden min hver dag og går oppoverbakker, forteller en blid Sigrid til TV2.no.

– Hvordan er hverdagen din i dag i forhold til den var tidligere?

Den er som om alt er lystbetont i forhold til før. Tidligere hadde hodet mitt lyst, men kroppen min greide ikke å gjennomføre ting. Det kunne være alt fra å dra på tur eller spise lunsj med venninner. Det var helt forferdelig. Nå kan jeg gjøre det jeg har lyst til. Pusten stopper meg ikke lenger.

SE OGSÅ: Sigrid gjester Trude/ på TV 2 Sumo (abonnement-tjeneste)

SE OGSÅ: «Livet på vent» på TV 2 Sumo (abonnement-tjeneste)

– Tok fire-fem måneder før alt begynte å bli gøy

Cystisk fibrose er en genetisk sykdom så den er der enda - selv om Sigrid har fått en ny lunge.

Ettersom det er en genetisk sykdom så tenker jeg av og til på det å få tilbakefall. Men nå har jeg helt nye lunger og jeg skal iallfall ha dem i mange år framover. Men det er klart at det å gå fra å være så dårlig til å bli så bra etter bare et halvt år er helt utrolig. Det er nesten for godt til å være sant!

Like etter operasjonen hadde Sigrid sterke smerter.

syk
syk

Det er jo ikke så rart at det gjorde vondt når man ser hvordan de bretter opp kroppen. Det tok fire-fem måneder før alt begynte å bli gøy, sier Sigrid og forteller at den største forandringen på hjemmefronten etter sykehusoppholdet var at hun slapp å gå gjennom en lang behandlingsprosess før hun skulle legge seg.

Det var deilig og bare legge seg om kvelden uten å tenke på inhalasjonsmaskinen og medisinene. Det var en milepæl, forteller hun.

Ville møte kamerateamet før hun sa «ja» til serien

– Hvordan var det å ha kamera så tett innpå seg i en slik tøff periode?

Det gikk forunderlig bra. Man blir fort vant til det, sier Sigrid som legger til at det var viktig for henne å ha god kjemi med fotografen.

Jeg ville møte de som kom til å følge meg før jeg sa «ja» til å bli med i serien. Hvis de hadde vært slitsomme ville jeg ikke ha gjort det, sier Sigrid som hadde et brennende ønske om å gjøre noe for å hjelpe andre i samme situasjon.

«Livet på vent» ble en gylden anledning til å få flere til å bli donor. Det at TV 2 sender serien gjør at folk får sett programmet sammen med familien og temaet blir brakt på banen. Det er ikke alle som tenker gjennom dette med organdonasjon. Å ta stilling til det når man er friske og raske må være mye bedre enn hvis man plutselig befinner seg i en situasjon da donasjon kan være aktuelt.

Tenker mye på donoren

Sigrid sender ofte tanker til donoren som ga henne nye lunger.

Det er på grunn av at noen uheldigvis og tilfeldigvis døde at man får livet i gave. Jeg er svært takknemlig. avslutter Sigrid.

Se «Livet på vent» onsdager klokken 21.45!

Les alt om organdonasjon på hjemmsiden til Stiftelsen Organdonasjon her!