tina
tina

Aioli med stekt hvitløk, kokt kreps og ostequiche

Her er Andreas Viestads oppskrifter på aioli, kokt kreps, ostequiche, stekt Portobello-sopp med mer.

Under finner du oppskriftene fra «En bit av Norge» - episode 5, Sesong 2, fra Henningsvær.

Les også: Her er alle oppskriftene fra «En bit av Norge»

Les mer om episoden: Bli med Tina til Göta kanal

Se episoden på TV 2 Sumo (krever TV 2 Sumo-abonnement)

Aioli med stekt hvitløk

Ingredienser for å servere 4 personer

2,5 dl majones

1,5 dl rømme

5 hvitløksbåter, skrelte

Slik gjør du det

Stek hvitløken i en stekepanne til den er gyllenbrun (ikke bruk olje eller smør). Finhakk hvitløken og bland med resten av ingrediensene. Smak til med salt og pepper.

Kokt kreps med dill

Ingredienser for å servere 4 personer

35 levende kreps

6 1/2 liter vann

3 flasker med øl

2,5 dl grovt salt

10 sukkerbiter

Massevis av dill

Slik gjør du det

Kok opp vann, øl, salt, sukker og dill. Sett i kreps og kok i 5 minutter. Fjern kreps og legg dem i en stor bolle. La suppen avkjøles litt og hell den tilbake over krepsen. La krepsen ligge i suppen til du er klar til å servere.

Ostequiche med nypoteter

Ingredienser for å servere 4 personer

Pai:

50 gram myknet smør

2,5 dl hvetemel

1,5 dl melk

2 ts bakepulver

1 ts salt

Fyll:

10 kokte mellomstore poteter

1,5 dl persille, hakket

2 dl revet hvit ost

2 egg

1 kopp halvparten melk & halvparten krem (kjent som en half & half)

Salt og pepper

Slik gjør du det

Forvarm ovnen til 180¿C. Bland alle ingrediensene til paien og legg til side.

Fyll:

Skjær potetene i tynne skiver. Bland persille, ost, egg og fløte i en bolle. Visp til jevnt blandet. Smak til med salt og pepper.

Kjevle ut deigen og legg i en paiform. Sørg for at kantene henger litt over for å sikre at fyllingen ikke søles under bakingen. Det er veldig lett å fjerne overhenget for å skape en mer visuelt presentabel pai etter at paien er bakt i ovnen.

Fyll paien med potetene, osten og persilleblandingen og legg i ovnen før du legger i eggedosisen. Det er mindre fare for søl hvis man beregner vinkelen på ovnen mens man heller i eggedosisen heller enn tidligere.

Stek i ca. 35 til 40 minutter. La den avkjøles før du skjærer i biter og serverer.

Stekt Portobello-sopp med timian og parmesan

Ingredienser for å servere 4 personer

8 Portobello-sopp (eller hvilken som helst variant du kan få tak i)

Smør og olje til steking

2 skrelte hvitløkbåter

1 ts tørket timian

2 grovt hakkede sommerløk

1/2 ss balsamico-eddik

Fersk parmesanost (juster mengden etter din egen smak)

2 dl dill, finhakket

Slik gjør du det

Hakk soppen i to og grovhakk hvitløken.

Start med å steke soppen, hvitløken og timianen i et par minutter. Smak til med salt og pepper. Bland i løk og stek i et par minutter. Hell over balsamico-eddik og fjern fra varmen.

Dryss med dillen og parmesanosten og et par vendinger med pepperbøssen. Plasser på en tallerken og server.

Pære- og pepperrotsaus

Ingredienser for å servere 4 personer

2 pærer, skrell og fjern frø

1 ss revet pepperrot

1 rød løk, finhakket

2 ss kaldpresset rapsolje

1 ss hvitvinseddik

3 ss gressløk, finhakket

Salt og svart pepper

Slik gjør du det

Skjær opp pæren i små terninger. Bland alle ingrediensene i en bolle og smak til med salt og pepper. Så er den klar til å serveres.