Christer berens (Foto: TV 2)
Christer berens (Foto: TV 2)

Her er vinene til kjøttmiddagen

Velg kraftige viner til kraftig mat, anbefaler Christer Bernes.

Til kjøtt og kraftig mat fokuserer vinkjenner Christer Bernens på viner som har mye tanniner. Det betyr at de smaker litt bittert av vinen.

– Folk er ofte redd for slike viner. Mange tror vinen er dårlig når den smaker litt stramt, men det er en naturlig del av mange viner, forklarer Bernens.

Kraftige viner til kraftig mat

En del områder og en del druer har den egenskapen at den skal tørr, og passer derfor godt til kraftig, fet mat.

Tannin eller garvestoffer bidrar til å gi vinen fylde og fasthet. God tannin kommer fra modne druer som er skånsomt behandlet.

– Druer er som oss mennesker, blir det kaldt tar de på seg mer klær, sier vinkjenneren.

Druer som vokser i høyden, der det er kaldt, utvikler tykkere skall. Ifølge Bernens gir det mer stramhet i vinen.

– Tanniner er som å tygge et drueskall. Tørt, sier han.

Bitre viner blir blir mildere i smaken når den kommer på bordet. Vin med mye tanniner passer godt til biff.  (Foto: Illustrasjonsfoto)
Bitre viner blir blir mildere i smaken når den kommer på bordet. Vin med mye tanniner passer godt til biff. (Foto: Illustrasjonsfoto)

Renser ganen

– Fet mat gir et belegg i munnen når du spiser. Stramheten i disse vinene renser ganen, samtidig som fettet myker opp vinen så fuktigheten kommer fram, forklarer Bernens.

Det betyr at vinen blir mildere i smaken når den kommer på bordet.

– Maten krever litt. Er vinen for lett, vil den forsvinne, sier han.

Tanninene er kjent for å ha en gunstig innvirkning på hjertet.

Disse vinene biter litt ifra. Bernens mener derfor at vi drikker disse vinene litt saktere. En flaske varer dermed lengre.

– Mange liker at vinen snerper på denne måten. Det er et naturlig uttrykk for druens egenskaper, og de kan godt nyte den uten mat til. Andre vil foretrekke mat til vinene.

Her er Wenches oppskrift på helstekt entreôte. Klikk her.

vin_kjottWEB (Foto: God morgen Norge)
vin_kjottWEB (Foto: God morgen Norge)

Her er Christer Berens' tips til kraftige viner:

Inca Tannat 2009, Argentina, Kr 102.50

Couly-Dutheil 2009, Loire-Frankrike, Kr 149,90

La Fage 2007, Cahors-Frankrike, Kr 165,20

Chateau Bibian 2006, Bordeaux-Frankrike, Kr 195.50