susanne (Foto: Lien, Kyrre)
susanne (Foto: Lien, Kyrre)

Susanne Sundfør trekker seg fra «Spellemann» i protest

Mener kunst ikke skal innebære et kjønnsperspektiv.

Artist Susanne Sundfør har valgt å trekke seg fra nominasjonen til prisen Årets kvinnelige artist for Spellemann 2010.

Det skriver Spellemannprisen selv i en pressemelding.

Vil ikke ha kjønnsfokus i kunsten

I en epost til styret i Spellemann AS begrunner Susanne Sundfør dette med at en slik nominasjon ikke er mulig i forhold til hennes personlige holdninger.

Sundfør skriver at hun ønsker at ethvert samfunn skal ha en tilnærmelse og forhold til kunst som ikke innebærer et kjønnsperspektiv.

TV 2: – Ser ikke sammenhengen

Kari Hansmark, TV 2s prosjektleder for «Spellemann», synes Sundførs reaksjon er spesiell.

– Dette synes jeg er overraskende. Kategoriene har vært slik i mange år og har ikke noe med kjønnsroller å gjøre slik jeg ser det. Spellemanns-nominasjonene er ment på beste måte, men Susanne Sundfør uttrykte jo disse meningene da hun vant sist også. Jeg ser ikke sammenhengen mellom et kjønnsrollemønster og en sånn type heder, sier hun til «God kveld Norge».

Sundfør
Sundfør

Protesterte da hun vant

For da Susanne Sundfør vant Spellemann-pris i den samme kategorien i 2008 for debutskiva «Susanne Sundfør», brukte hun til manges overraskelse takketiden til å protestere mot kjønnsinndelingen.

– Jeg er først og fremst artist – og ikke først og fremst kvinne, proklamerte hun fra scenen.

Artist Ane Brun hadde uken før utdelingen sagt at kjønnsskillet i prisene var «antikvarisk», og Susanne Sundfør utdypet meningene sine overfor Dagbladet.no:

– Musikk har ingenting med kjønn å gjøre, og derfor kan det ikke være to kategorier. Å rangere musikk er problematisk. Men å kategorisere på grunnlag av kjønn er enda verre. Fokuset kommer på kjønnet og ikke musikken. Det var det jeg forsøkte å formidle på scenen - at jeg først og fremst er artist. Derfor kan det ikke være to nominasjonskategorier, sa hun og la til:

– Se i media, hvor det står «kvinnelig artist» på kvinner og bare «artist» på menn. Det ligger naturlig i språket, og fører til forskjellsbehandling. Og dette må det bli en slutt på, konstaterer hun.

Vil være nominert i to andre kategorier

Sundfør presiserer imidlertid at hun er takknemlig over anerkjennelsen ved å bli nominert, og at denne saken ikke gjelder de to andre nominasjonene i kategoriene Årets tekstforfatter og Årets populærkomponist.

– Vi synes det er synd at Susanne Sundfør velger å trekke seg fra nominasjonen. Det ligger imidlertid ingen dramatikk i dette og vi respekterer naturligvis avgjørelsen - ingen skal bli nominert eller motta pris mot sin vilje, uttaler Marte Thorsby, styreleder i Spellemann AS i en pressemelding.

Henter ikke inn ny nominert

Spellemann baserer sine nominasjoner på påmeldte album i de enkelte kategoreiene. Det vil etter dette kun være tre nominerte i kategorien Årets kvinnelige artist i år: Christel Alsos, Ida Maria, Ingrid Olava.

Susanne Sundfør var en av fire artister eller band som mottok «a-ha-stipendet» i forkant av a-has avskjedsturné i 2010. Stipendet er på en million norske kroner og ble delt ut for å hjelpe unge og lovende norske artister som ønsker å satse internasjonalt.

«God kveld Norge» kommer tilbake med mer.