Skavlan
Skavlan

Fredrik Skavlan får kjeft

– Det er rart at NRK og Skavlan ikke har lært.

Fredrik Skavlan har suksess både i Sverige og Norge med sitt talkshow.

Men programmet får nå refs og kjeft at fagmedarbeider Gunnar Brodahl-Johansen ved Institutt for journalistikk.

– Det er et presseetisk problem at påstander som rammer andre ikke blir besvart i samme program, sier han til VG.

Fikk ikke forsvare seg i Skavlan

Bakgrunnen for kritikken er Skavlans gjesteliste den siste tiden. Forrige uke gjestet Eva Gabrielsson, livspartneren til den avdøde forfatteren Stieg Larsson, programmet til Fredrik Skavlan. Gabrielsson raste mot Stieg Larssons øvrige familie, uten at familien fikk anledning til å forsvare seg.

Først i morgen kommer Larssons bror Joakim Larsson til Skavlan for å svare på Eva Gabrielssons påstander. Arven etter «Millennium»-forfatteren er et sentralt tema også denne fredagen.

– Ta ansvar for din egen popularitet

Gunnar Brodahl-Johansen ved Institutt for journalistikk viser til Vær Varsom-plakatens punkt 4.14, der det heter at de som utsettes for sterke beskyldninger skal kunne « ha adgang til samtidig imøtegåelse».

– Det er rart ikke NRK/Skavlan har lært etter fellelsen i PFU i «Viggo på lørdag»-saken og kritikken etter Ari Behns angrep på Carl Erik Grimstad. Jo større oppslutning et program får, jo større krav må vi sette til metode og etikk. Du må rett og slett ta ansvar for din egen popularitet, sier fagmedarbeideren til VG:

Får tilsvar denne uken

Skavlans redaksjonssjef Leif Åge Reme sier til avisen at Stieg Larssons bror ikke er tatt inn som gjest i fredagens program fordi han ikke fikk svare for seg sist helg.

– Fra et journalistisk ståsted er det ganske naturlig at Joakim Larsson også får anledning til å gjøre et intervju hos oss, sier han.