sveaas
sveaas

– Ingen norske kokker vil jobbe for Christen Sveaas

Verdensmesterkokk Bent Stiansen til frontalangrep på Bagatelle-eier og millardær Christen Sveaas.

Tirsdag kveld gjenåpnet restauranten Bagatelle i Oslo over ett år etter at mesterkokk Eyvind Hellstrøm trakk seg i protest. Etter mange års krangel med eier Christen Sveaas så kokte det over for kjøkkensjefen.

Nå relanseres stedet med svensk kjøkkensjef og svensk daglig leder, og kokker fra blant annet Tyskland og England.

– Blander seg inn

Norges første verdensmester i kokkekunst, Bocuse d`Or, og kjøkkensjef på Statholdergaarden som har en Michelin-stjerne, Bent Stiansen, tror ikke norske kjøkkensjefer er redd for å ta over stedet etter den berømte Eyvind Hellstrøm.

– Nei, jeg tror ikke kokkene er redd for å ta over Bagatelle. Jeg tror grunnen er at det er en meget eksentrisk eier som ikke er lett å jobbe med, sier Bent Stiansen om den internasjonale staben på Bagatelle.

– Ingen nordmenn tar jobben fordi de kjenner eieren, sier han bombastisk og gjentar:

– Ingen norske kokker vil jobbe for Christen Sveaas. Det er ikke gøy med en eier som blander seg inn i alt mellom himmel og jord. Man må stole på at kokken gjør jobben sin, sier Bent Stiansen til «God kveld Norge».

– Håper mine aktiviteter er positive

Da «God kveld Norge» møtte Christen Sveaas under nyåpningen av Bagatelle, ønsket bare å si dette om kritikken fra Bent Stiansen:

– Jeg er en aktiv eier uansett. Så om noen ikke liker det så er det sånn det er. Jeg har tenkt å være aktiv, men jeg håper mine aktiviteter blir positive, sier Christen Sveaas som har et ønske med nye Bagatelle.

Visjonene er at dette skal være en restaurant som er full og som gjestene har lyst til å komme tilbake til, sier milliardæren.

Taus Hellstrøm

Eyvind Hellstrøm boikottet nyåpningen. Men han ønsker ikke å være med i en ordveksling om årsaken til at det er svært få nordmenn i Bagatelle-staben.

– Det har jeg ingen kommentar til. Jeg er ferdig med den saken, sier Hellstrøm.

Den nye svenske daglige lederen Per Blomquist innrømmer at det ikke er mange nordmenn på lønningslisten:

– Vi har folk fra Danmark, Tyskland, Frankrike og Storbritannia i tillegg til Sverige. Ettersom både jeg og Daniel som er kjøkkensjef er svensk så blir det lettere å ansette svenske mennesker. Det er kontakter og de menneskene vi kjenner, sier Blomquist som har fått med seg svenske Daniel Höglander som kjøkkensjef. 31-åringen var med og vant OL gull med det svenske kokkelandslaget i 2004.

– Må ut av landet

Verdensmesterkokk Terje Ness ved Oro restaurant tror ikke det er Sveaas som har skremt bort norske kjøkkensjefer og kokker:

– Jeg tror ingen ting på at kokker ikke vil jobbe for Christen Sveaas. Jeg har selv jobbet for ham mellom 1994 og 2000. Men det er ikke mange norske kandidater til jobben som kjøkkensjef på en slik restaurant. De aktuelle har jo egne restauranter. Derfor går man ut av landet for å finne den rette mannen, sier Ness.

Men tror du norske kjøkkensjefer har hatt angst for å ta over etter Eyvind Hellstrøm?

Det er aldri lett å ta over en sånn jobb. Derfor tror jeg det er bra at man har fått en svensk nabo istedenfor en nordmann til å ta jobben, sier Ness til «God kveld Norge».