GIFTMANGEL: Flere delstater i USA sliter med å få tak i legemiddelet som brukes i forbindelse med henrettelser.  (Foto: SCANPIX)
GIFTMANGEL: Flere delstater i USA sliter med å få tak i legemiddelet som brukes i forbindelse med henrettelser. (Foto: SCANPIX)

Legemiddelfirmaer nekter å selge gift til henrettelser

Flere delstater i USA er på desperat jakt etter legemiddel til bruk i forbindelse med henrettelser.

Fengselsmyndighetene i Kentucky mistenker at flere legemiddelfirma forsøker å forhindre at narkosemiddelet natriumpentothal havner i fengselsvesenets hender. Årsaken er at legemiddelet brukes som gift i forbindelse med henrettelser.

Informasjonen om at legemiddelfirmaene nekter å selge stoffet kommer fram i e-post-korrespondanse mellom fengselsvesenet i Kentucky og flere legemiddelfirmaer, som nyhetsbyrået AP har fått tilgang til.

Desperat leting

Minst sju andre amerikanske stater som bruker natriumpentothal i forbindelse med henrettelser har hatt problemer de siste månedene med å finne nok av stoffet. Produsenten av stoffet begrunner det med mangel på råvarer.

E-postene mellom myndighetene i Kentucky og legemiddelfirmaene viser at delstaten desperat forsøker å få fatt i legemiddelet. Fengselsvesenet har blant annet kontaktet et tjuetall andre delstater, en stort antall legemiddelfirmaer, samt de føderale fengselsmyndighetene. I tillegg har de bedt en lokal farmasøyt om å foreta bestillingen for dem.

Får ikke låne av andre

Ingen andre stater har heller vært villig til å dele av sine nesten tomme lagre. Til og med delstaten Ohio sa nei, til tross for at de fikk låne tre gram av legemiddelet av Kentucky for å gjennomføre en henrettelse i juni i fjor.

– Jeg begynner å mistenke at legemiddelfirmaer og leverandører ikke liker å levere varer til oss som skal brukes til dette formålet, skal bestyrer ved Kentucky State Penitentiary, Phil Parker, ha skrevet i en e-post i juli.

Delstaten har vært på jakt etter legemiddelet siden januar 2010, i forbindelse med at statsadvokaten ba guvernøren om å sette dato for tre henrettelser.

Lovtrøbbel

I juni la delstaten inn en bestilling hos legemiddelfirmaet Spectrum Chemical. Men bestillingen ble avvist fordi bestillingen kom fra delstatens fengselsdepartement og ikke et sykehus eller en medisinsk klinikk, som er de eneste som har lov til å kjøpe stoffet.

En farmasøyt ved et apotek et par mil unna fengselet tilbød seg å bestille stoffet for Kentucky mot betaling. Også denne bestillingen ble avvist av Spectrum fordi bestillingen kom fra et apotek. Fengselsbestyrer Parker spekulerer om firmaet hadde funnet ut at det egentlig var delstaten som sto bak bestillingen.

– De kommer ikke til å selge til noen som kan linkes til oss, skrev han i en e-post til delstatens fengselsminister.

– Vi driver business, ikke politikk

Presidenten for legemiddelfirmaet Spectrums avdeling vest i USA, Julie Berryman, benekter at bedriften har tatt et standpunkt mot henrettelser.

– Vi er et firma som driver business. Vi ville aldri nektet å selge noe av politiske årsaker, sa hun til nyhetsbyrået AP.

Da avtalen med Spectrum falt i fisk, tok delstaten kontakt med legemiddelfirmaet KRS Global Biotechnology. Men heller ikke de ville selge natriumpentothal til delstaten fordi det ikke var noen lege involvert i kjøpet. Problemet for delstaten Kentucky er at loven forbyr leger i å være involvert i administreringen av henrettelser.

– Produserer for medisinsk bruk

Hovedprodusenten av natriumpentothal, Hospira Inc., sier mangel på råvarer er skyld i mangelen på stoffet. En annen årsak er at det produseres mindre av narkosemiddelet fordi sykehus for det meste har gått over til andre legemidler.

Firmaet har også påpekt overfor flere delstater som er i manko på legemiddelet at de produserer det for medisinsk bruk, og ikke for henrettelser.

– Vi støtter ikke at våre produkter brukes for å gjennomføre henrettelser, skrev Dr. Kees Gioenhout ved Hospira til fengselsmyndighetene i Ohio.