tine mejlbo Sundfør (Foto: TV 2)
tine mejlbo Sundfør (Foto: TV 2)
Tine Mejlbo Sundfør
Tine Mejlbo Sundfør

Ernæringsfysiolog Tine Mejlbo Sundfør:
– De fleste kan spise karbohydrater

Aktive og normalvektige personer kan godt spise karbohydrater, mener ernæringsfysiologen.

Skal vi spise karbohydrater eller ikke? Dette er et spørsmål som stadig diskuteres. Karbohydrater finnes i blant annet ris, pasta, poteter, brød og sukker.

Les mer om karbohydrater i faktaboksen til høyre.

– Hvem er det vi snakker om? Når man skal gi råd angående karbohydrater kommer det helt an på hvem som skal spise maten, sier Tine Mejlbo Sundfør, som er klinisk ernæringsfysiolog hos Synergi Helse.

Les også: Unngå lunsjfellene

Les også: Ernæringsfysiolog Tine Sundfør: – Spis uten dårlig samvittighet

– De som ønsker å slanke seg kan kutte litt

1 av 5 nordmenn er overvektige. Folk som ønsker å slanke seg kan tenke på å kutte ut litt karbohydrater, ifølge Sundfør.

– Det er rett og slett fordi dette er mer kaloririke matvarer enn for eksempel grønnsaker. Man kan bli like mett hvis man spiser rikelig med grønnsaker sammen med magert kjøtt, forklarer Sundfør.

Her er Wenches oppskrift på en sunn middag: Sei med grønnsaker.

– Er du aktiv og trener mye?

Karbohydrater kan derimot være nødvendig for aktive folk.

– Er du en person som trener mye og som forbrenner mye energi kan det være lurt å spise litt karbohydrater, fordi kroppen trenger energien, sier Tine

Les også: Så mye fett er det i tacomiddagen

Normalvektige personer som ikke ønsker å gå ned i vekt trenger heller ikke å kutte ut karbohydrater.

– Det er viktig å tenke på sammensetningen av mat uansett. Man trenger både karbohydrater og proteiner, fett og grønnsaker.