stigebrettny1 (Foto: Privat/ iZiQuick )
stigebrettny1 (Foto: Privat/ iZiQuick )

Kjell har tatt patent på dingsen du ikke visste du trengte

Oppfinner-Kjell: – Jeg tenkte at det var flere som slet med samme problem, og begynte å tenke ut løsninger.

– Tanken kom etter at jeg hadde kjøpt meg ny bil, sier Kjell Sandnes til TV 2 hjelper deg.

Bilen var høy, og da Kjell skulle legge inn varer i skiboksen rakk han rett og slett ikke opp.

– Jeg tenkte at det var flere som slet med samme problem, og begynte å tenke ut løsninger.

Fire måneder senere hadde han en prototype klar.

iZiQuick skibokstrapp er en oppfinnelse som løser problemet med å nå opp til skiboksen eller takstativet på mange biler. Det er et sammenleggbart trinn som festes enkelt på bildekket, forklarer oppfinner-Kjell.

Nå har han tatt patent på oppfinnelsen, og satser på at stigbrettet er i salg over sommeren.

stigebrettny2 (Foto: Privat/ iZiQuick )
stigebrettny2 (Foto: Privat/ iZiQuick )

Antall norske oppfinnelser økte i 2009

Og det er flere som får lyse ideer. Patentstyret fikk i 2009 inn hele 1246 norske søknader. Det er spesielt en økning av privatpersoner og oppstartsbedrifter som søker om patent.

– Ting tyder på at antallet norske førstesøknader er på vei oppover etter både finanskrisen og medlemskapet i EPO (European Patent Organisation) i 2008. Dette er en veldig positiv trend siden vi ligger langt etter nabolandene våre i antall patentsøknader per innbygger, sier Svein Stenbek ved Oslo Patentkontor.

Og det er spesielt innen bygg- og anleggsbransjen at oppfinnelsene bugner.

– Etter alvorlige katastrofer med stor mediaeksponering mottar vi gjerne en rekke søknader som beskriver tekniske løsninger for å unngå gjentakelse av samme type ulykke, sier Jacob Calmeyer, kommunikasjonsrådgiver i Patentstyret.

– Av trender så ser vi helt klart at antallet søknader innenfor et teknisk felt følger nyheter i media og trendene generelt i samfunnet. For eksempel var det en kraftig oppsving av antallet søknader rundt oljelenser etter ulykken i Mexicogulfen, sier Stenbekk.

Les også: - Vi har aldri sett en dårligere skiboks

Vanskelig å få støtte i Norge

Han mener imidlertid er det er trist at norske oppfinnere må til for eksempel England og Sverige for å finne støtte til sine oppfinnelser.

– Spesielt når det gjelder ideer rundt alternative energikilder så er det vanskelig å få finansiering her til lands. Det er rett og slett mer vanlig med patentering i utlandet, forklarer Stenbekk.

– I Norge stammer de fleste oppfinnelsene fra etablerte bedrifter. De sørger selv for finansieringen. Vi skulle gjerne sett at flere privatpersoner også får støtte.

Eksempler på oppfinnelser som kommer fra Oslo patentkontor er Stressless lenestoler, Autosock, nøkkelkort til dører, samt Viagra og Valium, avslutter Stenbekk.

Trenger du vår hjelp? Tips TV 2 hjelper deg.

Følg oss på Facebook og Twitter