sara_680
sara_680

Rugbrød, grove rugrundstykker og indrefilet rullet i bacon

Her er Andreas Viestad og Sara La Fountains oppskrifter på rugbrød og mye mer.

Under finner du oppskriftene fra «En bit av Norge» - episode 2, Sesong 2, fra Finland.

Les også: Her er alle oppskriftene fra «En bit av Norge»

Les mer om kveldens episode: Andreas møter den finske kokken Sara La Fountain

Sprø rugbrød med gravlaks, potetsalat, reddik saus og Beluga kaviar.

Serveres til 4 personer som et mellommåltid

4 stk. Finn Crisp, tynne sprø rugbrød eller knekkebrød

6 til 8 medium mandel-poteter

1 ss sitronsaft

1 ss kapers

1 ss finkuttet dill

3 ss olivenolje

Smaksettes med salt og pepper

3 til 4 hard kokte egg, i skiver

225 gram gravlaks, i tynne skiver

1 liten rød løk, i tynne skiver

2 ss crème fraîche

1 til 2 ts vann

1 ts fin raspet reddik

4 ts beluga kaviar eller lakserogn (valgfritt)

For potetsalat: Kok potetene med skinnet på, på lav varme til de blir kokefaste.

I mellomtiden lag dressingen ved å blandet sammen sitronjuice, olivenolje, dill,

kapers, salt og pepper. Hell ut vannet fra potetene og la dem damptørke og avkjøles litt før potetene kuttes i tynne skiver. Sett de varme potetskivene inn i dressingen og sett de så til side.

Til dressingen: bland sammen crème fraîche, reddik og vann i en liten bolle. Smaksett med salt og pepper.

Arranger skiver med poteter, egg, rød løk og gravlaks forsiktig på hvert knekkebrød. Dryss over med reddikdressing og på toppen tilsett med kaviar eller lakserogn.

finland3
finland3

Grove rugrundstykker med kreps og dillsmør

Serveres til 4 personer som et mellommåltid

225 gram kokt og renset krepsehaler

2 grove rug rundstykker, delt i to

1 til 2 ss smør

1 ts fin kuttet dill

2 ss rømme

1 ts karvefrø

Tilsett dill som garnityr

Varm smøret til det skummer i en middels varm gryte. Tilsett finkuttet dill, og rør rundt. Stek de delte rundstykkene med innsiden ned i dill smøret til de får en gyllenbrun farge. Sett dem deretter på en tallerken for å avkjøles noe. Smør på rømme på hvert rundstykke. Legg krepsehalene med mønsteret vendt opp. Strø på med karvefrø og fersk dill og server.

finland4
finland4

Honning og sennepsbiff. Indrefilet rullet i bacon med aromatiske grønnsaker

Serveres fra 6 til 8 personer

1,4 kilo biff indrefilet

110 gram røkt bacon i tynne skiver

Salt og sort pepper

Nøytral olje til steking

1 ss dijonsennep

1 ss honning

2 ts fin kuttet hvitløk

3 ss olivenolje

3 ss smeltet smør

3 ss finkuttet salvie

3 ss finkuttet oregano

450 gram nypoteter

450 gram baby gullerøtter

450 gram zucchini

225 gram kantareller

225 gram grønne bønner

225 gram røde babyløk, delt i to.

La kjøttet sitte i rom temperatur i minst 1 time før den tilberedes. Forvarm ovnen til 200°C.

Krydre kjøttet rikelig med salt og pepper. Varm opp den nøytrale oljen i en panne til den nesten begynner å ryke. Stek deretter kjøttet til det blir gyllenbrunt på alle sider og sett den så til side.

Bland godt sammen hvitløk, olivenolje, salvie, oregano og halvparten av honningen i en stor bolle. Miks inn grønnsakene til de får et fint lag med marinade over seg. Legg alt i en ild-fast form.

Smør inn kjøttet med sennep og resten av honningen. Snurr bacon stramt rundt kjøttet og legg indrefilet på toppen av grønnsakene. Bak i ovnen til kjerne-temperaturen på kjøttet når 57°C. La kjøttet ligge et varmt sted i ca 10-15min før den kuttes i skiver og serveres.

finland1
finland1

finland2
finland2