«Walk in closet».
«Walk in closet».

Garderobe til begjær

- Det morsomste er å rive ned vegger! Sjekk Kjerstis prosjektblogg.

Se også: Her får du kjøpt alle produktene

Tid for hjem prosjektblogg
Tid for hjem prosjektblogg
Nedriving og oppussing er to ord som ofte hører fint sammen. Og jeg innrømmer at det er få ting som er så artig som å rive ned vegger og ende opp med helt nye romløsninger. Og dette fikk vi god anledning til da vi skulle lage nytt soverom og garderobeløsning for Lise og Bernt. 3 små rom og en gang ble slått sammen til ett stort område, så det ble god anledning til å bruke riveverktøyet her!

Foreldrefløy

Det var begrepet foreldrefløy som var stikkordet da vi lette etter et passende prosjekt i søknadsbunken. Jeg så for meg en trang gang i den ene enden av et hus, der det kanskje var fraflyttede barnerom i tilknytning til foreldresoverom og bad, noe som kunne defineres som foreldrenes område og der man kanskje kunne bruke mindre plass på gang og dører. Sånn ønsker i hvert fall jeg meg, men mitt hus er ikke slik, dessverre.

Utfordret Ikea

Siw Haveland
Siw Haveland
Så var spørsmålet hvem som kunne passe til å være designer på dette prosjektet. Jeg så for meg at vi her burde sette praktiske løsninger i høysetet, skal man lage et slikt rom må det virke. Det er mye som skal ha plass i en slik løsning og vi trengte en designer med praktisk erfaring i slikt. Så kom tanken om å bruke en av butikkinnrederne til Ikea flygende, og det var faktisk en god ide om jeg skal få si det selv. Jeg har mange ganger latt meg imponere av alt man får inn på få kvadrat i butikkutstillingene. Så slik ble det, Siw Haveland fra Ikea i Bergen fikk utfordringen.

Siws plan

Hun er opptatt av hva som skal være hvor og har god oversikt over alt som på ett eller annet vis hører hjemme i miljøet. Det skal inndeles i soner og det skal være naturlige ”veier” mellom sonene. To mennesker skal kunne sove, slappe av, bruke bad og garderobe uten å kollidere og uten at det blir rot. Ting skal ha sin plass og det skal være enkelt og intuitivt å vite hvor denne plassen er. Hvem ønsker vel ikke at det skal være slik? Ønske det er en ting, vite hvordan få det til er en annen¿

Forarbeidet

Tid for hjem 2.3
Tid for hjem 2.3
Det er et kjempeprosjekt dette her. Alle innerveggene skal rives, vinduer skal byttes og det skal isoleres og plates på nytt. Slikt pleier medføre nytt tak, nytt gulv og også alt det elektriske¿ Helt umulig for oss å gjøre på 4 dager med andre ord. Så denne gangen gjorde vi et slags unntak. Vi ble enige med huseier om at Byggmester Stein og hans gutter fra Sæbø bygg og interiør skulle gjøre grunnarbeidet på forhånd, så skulle Tid For Hjem ta over når vi kom til alle de nye flatene og innredningen.

Vi bygger opp igjen

blogg2.4
blogg2.4
Når vegger er revet kan vi lettere se hvordan det hele kan komme til å bli. Det er 3 små rom og en gang som er slått sammen, og det var ikke så lett å forestille seg helheten før alle veggene var borte.

Noen veggstubber står igjen, både av estetiske og praktiske grunner. Husk at du kan spare mye penger på å utnytte eksisterende punkter for bæring dersom det er mulig. Om du må legge opp til helt ny bærekonstruksjon kan det noen ganger være kostbart. Dersom du ikke er så godt som byggmester selv og kjenner til hva slags materialdimensjoner som tåler så og så langt spenn og bæring, eller vet mye om huskonstruksjoner og hvor belastningene er ment å være, så bør du ha byggmester med på laget! Men spør gjerne hva som er enklest og blir billigst dersom det er viktig for deg.

blogg-2.5
blogg-2.5

Vel, opp med småvegger, på med gips, og ned med nytt gulv, det er i hvert fall det vi gjør når alle bygningstekniske spesifikasjoner er oppfylt. Gulvet er hvitt høyglans laminatgulv. Lett å legge og blir riktig flott! Det er ikke så lett å finne helt hvite gulvløsninger som ikke er enten epoxygylv eller hvitmalt gulv, så dette var en god løsning. Ja, det glemte jeg å si, beboerne ønsket seg veldig et hvitt gulv.

Noen gode kløner på garderobeskap

Jeg har skrudd mye Ikea i mitt liv, men garderobeskap er nytt for meg. jeg tenker at dette er nok Siw god på, så jeg kan sikkert bare herme etter henne¿ Men det blir fort avslørt at hun er langt fra noen kløpper på Ikeamontering og slett ikke god på monteringsanvisninger heller. Det ble i det hele tatt ganske komisk. Og bedre blir det ikke når gutta skal brife med sine monteringskunster, det nytter nemlig ikke å sette sammen skap som er 236 cm høye, liggende på gulvet, for så å skulle reise dem opp og sette dem på plass. Vanlig takhøyde blir da for lav. Så vet du også det. De må monteres stående. Så dermed har jeg avslørt at vi er helt vanlige mennesker vi også, som tror vi kan ting vi ikke kan.

Nøye planlagt

blogg2.7
blogg2.7
Om Siw ikke er verdensmester på å skru sammen saker, så er hun temmelig god på planlegging. Hun vet nesten hva som er ment å ligge i hver eneste skuff, og hun har tenkt på det meste. Mannen i huset skal disponere den innerste delen av garderoben og fruen den ytterste. Fruen får tildelt litt mer plass, og her er også tilrettelagt for lange kjoler.

blogg2.8
blogg2.8
En benk til å sitte ned på eller legge ting midlertidig, god belysning, rikelig med spesialoppbevaring for sko, små skufferom for smykker og belter, ganske imponerende egentlig. I følge Siw tar det mange timer å tenke ut en slik skreddersydd garderobeløsning, og det burde vi sikkert legge oss på minnet. Jeg er sikker på at det er både plassbesparende og ikke minst ”irritasjons- bort- tryllende” å ha det smart i garderoben.

Innredningen

Stein har god kontroll på byggesakene sine denne gangen, tryller fram en glimrende oppbevaringsenhet som skal være bak sofaen. Den er laget i mdf og han har frest ut spor til skyvedører. Billy- hyller havner inni enheten, og siden den har skyvedører så kan sofaen settes ganske tett inntil og du kommer likevel til. Du ser det ikke på TV, men det er også lagt opp til ladestasjoner for mobiltelefoner og annet batterirusk inne i skapet, stikkontakter der vet du. Smart.

Innebygget lys

blogg2.9
blogg2.9
Bak sengen skal det være en hylle med innebygget lys. Stein setter opp lekter/ stendere og kler kassen med gulvmaterialet (hvit høyglans laminat). Gulvet fortsetter altså oppover denne ”kassen”.

Oppe i kassen monterer vi lyslister med LED-lys, og på toppen legger vi gjennomskinnelige plexiglassplater (hvit opal).

Samme LED lyslister blir montert i taket bak gardinene som skal skille garderoberommet fra hovedrommet. Dette lager en kul effekt. Lyset kan skifte farge, eller du kan bestemme hvilken farge det skal ha, dette fargede lyset påvirker da utseendet på de hvite gardinene.

Ullbokstaver

blogg2.10
blogg2.10
Siw vil ha store bokstaver stående på den opplyste hyllen bak sengen. For å få et litt mykt organisk utrykk på dette lager jeg overflaten i ull. Veldig mange er blitt bitt av tove/filte- basillen de senere år, også jeg. Det er utrolig moro å jobbe med ull som materiale, og du kan lage veldig mye forskjellig.

Her bruker jeg sort nålefilt (merinoull) og grå kardet ull (vanlig norsk C1). Ullen henter jeg på Hillesvåg Ullvarefabrikk, en av de få gjenlevende norske spinneri/ ullvarefabrikkene. Hillesvåg Ullvarefabrikk ligger 3 -4 mil nord for Bergen, men fabrikken sender varer til hele Norge og resten av verden.

Den sorte nålefilten legger jeg dobbelt, og så legger jeg et tynt lag med den grå ullen oppå der. Øverst sprer jeg noen tilfeldig klippete sorte strimler.

Bearbeide bokstavene

blogg2.12
blogg2.12
Så er det snakk om å fordele varmt såpevann slik at all ullen er gjennomfuktet. (Ganske våt men ikke svømmende) sterkt grønnsåpebann og plast under.

Der kommer et lag plast på toppen også, og så er det bare å «arbeide med saken». Det handler om å få ullfibrene (hårene om du vil) til å vandre slik at de fester seg i hverandre, på en passe kontrollert måte (dersom du har et mønster du vil bevare). Etter hvert vil de ulike lagene begynne å henge sammen og du kan ”arbeide litt kraftigere med sakene”. Når du er sikker på at ingenting er løst lenger er det bare å ta i, dette får materialet til å krympe samtidig som det blir tykkere og mer robust. Jeg prøver alltid å jobbe slik at alle deler av stykket får samme mengde friksjon. Om det er jevnt tykt vil det da krympe jevnt også.

blogg2.13
blogg2.13
Til slutt skyller jeg og klemmer ut så mye vann som mulig før jeg strekker og jobber med kantene til ønsket fasong.

Når ullmaterialet var tørt klistret jeg de ferdigkuttede bokstavene på stoffet og klippet ut.

Synes det ble fint jeg. Bokstavene ble stablet til ordet SERENE.

Sjablongfantomet

Einar elsker sjablonger. Digger å lage mønstre, og er også veldig flink til dette. Han har gjort mye restaureringsarbeid i sitt liv og har god greie på ulike mønstre som har vært brukt i tak og ellers som dekor på malte flater. Her skal han etterligne skyggene som den store Markros lampen lager på veggen. Han måler opp skyggene, lager seg en tegning og skjærer denne ut i sjablongfolie. Det er et plastmateriale som fås kjøpt i hobbybutikk eller hos fargehandelen. Plasten er passe myk og tykk, og slik at den ikke sprekker. God å jobbe med sier Einar. Du kan også bruke litt tykt papir som du lakker slik at det ikke suger maling og som gjør at du kan bruke det flere ganger. Einar pleier feste sine sjablonger med monteringslim når han holder på. Så ”stopler” han fargen på sjablongen med en hard rettskåret malerkost. Litt og litt. Det blir alltid fint. Her lager han altså ekstra ”skygger” fra lampen.

Stubbemagi

blogg2.15
blogg2.15
Siw vil ha trestubber som nattbord. Og store trestubber som du kan ha innendørs er ikke så lett å finne som du skulle tro¿ de må nemlig være tørre. Et stykke tykk trestamme tar lang tid å tørke, og trikset er å få den tørr før den råtner. Da må barken av, og aller helst bør den oppbevares under tak, i ganske tørre omgivelser, i lang tid. Blir det for tørt og varmt for fort så sprekker den trolig.

Vel, Siw hadde sett stubber fra bilvinduet en dag hun var på kjøretur, og eieren av stubbene var så snill at han var villig til å selge dem til henne. I hus hos oss havnet da 2 stk store stubber, ganske tørre, og ganske ok da vi fikk børstet dem rene.

Når jeg nå skal beskrive hva som skjedde da vi skulle male dem tror jeg at jeg skal bruke Einar sine ord: «Vi malte disse med en kraftig gulfarge. Øyensynlig reagerte fargen/ malingen med tilstanden i det (fremdeles noe) fuktige treverket, og fargen forandret seg på psykedelisk vis, nærmere syregrønn i all slags sjatteringer.» Ganske så interessant for oss forbausede tilskuere...

Siste innspurt

blogg2.16
blogg2.16
Siste innspurt denne gangen handler om montering og plassering av diverse møbler, lamper, sengetøy og alt annet Siw har husket på at må være i et slikt miljø. Ganske mye faktisk. Men vi ble ferdige i skjepelig tid, bare noen timer over midnatt. Og familien som bodde der var flinke til å se opplagte ut.

De hadde forresten vært i Roma på ferie og kom hjem den kvelden vi var ferdige. De hadde beregnet å dra rett fra flyplassen og hjem til nytt soverom( selv om vi hadde advart dem om at det sikkert kom til å bli natt før de fikk komme hjem), men de måtte altså innta en laaaang middag (hos forhåpentligvis gode venner) før de fikk komme hjem. Men det endte bra, de ble så gla’ så gla’!

Siw Haveland fra Ikea i Bergen tok utfordringen.
Siw Haveland fra Ikea i Bergen tok utfordringen.
Morsomt å rive ned vegger.
Morsomt å rive ned vegger.
Bort med veggene.
Bort med veggene.
Håndverker Stein Gullaksen betrakter rommet.
Håndverker Stein Gullaksen betrakter rommet.
  Utrolig moro å jobbe med ull som materiale, mener Kjersti.
Utrolig moro å jobbe med ull som materiale, mener Kjersti.
Ullbokstaver.
Ullbokstaver.
Siw vil ha store bokstaver stående på den opplyste hyllen bak sengen.
Siw vil ha store bokstaver stående på den opplyste hyllen bak sengen.
LED lyslister blir montert i taket bak gardinene.
LED lyslister blir montert i taket bak gardinene.
Gulvet er blitt til hvitt høyglans laminatgulv.
Gulvet er blitt til hvitt høyglans laminatgulv.
Einar Nilsson elsker sjablonger.
Einar Nilsson elsker sjablonger.
Einar og Stein.
Einar og Stein.
Trestubber funker også som nattbord.
Trestubber funker også som nattbord.
Stubbemagi
Stubbemagi
Fornøyd med «Walk in closet»
Fornøyd med «Walk in closet»