charlotte frogner (Foto: TV 2)
charlotte frogner (Foto: TV 2)

Se 29 år gamle «Maria» fra «Hvaler» bli 92 år her

Charlotte Frogner fra tv-serien «Hvaler» spiller seg selv som gammel i teaterstykket «Evig ung».

Skuespillerne fra suksessforestillingen «Evig ung», Charlotte Frogner og Hallvard Holmen, skal på under en halvtime sminkes, kostymeres og forvandles til 80 og 90 år gamle utgaver av seg selv.

– Jeg begynner å bli vant til å se forvandlingen selv nå, sier Frogner, som har spilt rollen som 92-åring på Det norske teatret litt av og på siden 2009. – Men det er klart, første gangen jeg så forandringen var det ganske rart.

Er det sånn du tror at du kommer til å se ut når du blir eldre?

– I så fall er jeg veldig heldig, smiler Frogner.

Harald skal forvandles til å bli 81 år.

– Så jeg er ganske ung, egentlig, fleiper Holmen.

Stappfull av rockeklassikere

Stykket «Evig ung» finner sted på Det Norske Teatret. Medieverden har tatt over alle kunstneriske ytringer, og teatret fungerer nå som gamlehjem for skuespillere med fortid som stjerner på teatret.

Nå bor skuespillerne i sine gamle garderober, og kledd i gamle kostymer samles de hver kveld på hovedscenen til en kulturell hyggestund. De tilhører generasjonen som nekter å bli gamle, og synger gamle rockelåter for å holde seg evig unge.

– Vi er en gjeng skuespillere som møtes hver tirsdag og underholder oss selv, sier Holmen.

– Det er nok et stykke som er vanskelig å beskrive, supplerer Frogner. - Det er et veldig karakterdrevet stykke. Erik Gedeon, som har skrevet det, har tatt utgangspunkt i veldig klare og skarpe karakterer, og så spinner handlingen rundt det. Det er veldig fysisk teater, med mye musikk - vi synger oss igjennom hele kvelden.

– Det er mye tøff musikk, samtidig som det er en varm og rørende forestilling, konkluderer Holmen.

Se Charlotte Frogner synge her!

486231

Fysisk krevende forestilling

Nå skal stykket ut på norgesturné med Riksteatret. Turneén starter i Vadsø den 27. januar.
Spilleplanen finner du her.

Forestillingen er svært krevende fysisk, både for stemmene og for kroppene.

– Vi går ganske dypt inn i fysikken, i det å ha en gammel kropp. Jeg har funnet ut at jeg egentlig låser hele overkroppen, jeg stiver den av. Da merker du hva en dårlig holdning gjør med ryggen din, sier Frogner.

– Når man spiller gammel, er det viktig å ikke gjøre narr av det, sier Holmen. – Man må gjøre det med varme. Hodet fungerer på samme måte når man blir gammel, det er bare det at ting går senere.

Vil bevare livsgleden som gammel

«Evig ung» er både et stykke om ungdom og alderdom, om det å akseptere livet som eldre og det å drømme om ungdommen.

Hvilke tanker gjør dere selv opp rundt det å bli gammel?

Frogner medgir at hun har gjort seg opp noen tanker om det å bli gammel. I og med at skuespillerne har gått igjennom en såpass personlig prosess i jakten på karakterene sine, fordi de spiller seg selv som gamle, har de nærmest blitt nødt til å tenke igjennom hvem de kommer til å være når de blir eldre.

– Hvem er jeg når jeg er 92? Hva har jeg gjort? Hva har jeg ikke gjort?, sier Frogner.

Frogner håper at hun klarer å bevare energien og livsgleden som hennes rollefigur har.

– Det som er vanskelig med å bli gammel, er at man mister veldig mange av sine kjære, avslutter Holmen. – Så for meg er det å bli gammel også forbundet med melankoli.