mevlana_gatekjøkken2 (Foto: Faksimile Google Streetview/Privat)
mevlana_gatekjøkken2 (Foto: Faksimile Google Streetview/Privat)

Christian (30): – Jeg fikk ikke veldig lyst på pizza til lunsj

Mattilsynet reagerer, og Mevlana gatekjøkken innrømmer at pizzabunnene kan bli stående ute i perioder.

– Jeg stusset veldig da jeg så en stabel pizzabunner som bare var satt igjen utenfor en pizzasjappe på fortauet med litt plast over, skriver Christian til TV 2 hjelper deg.

Han var ute for å kjøpe seg lunsj på Grünerløkka da han oppdaget en bunke pizzabunner på fortauet utenfor Mevlana gatekjøkken.

Mistet lysten på pizza

– Hvem som helst kunne jo gjort hva som helst med de pizzabunnene. Det var mørkt inne i butikken, og ingen var der. Jeg håper ikke firmaet som leverer disse bunnene gjør dette over hele byen. Det virker jo svært uhygienisk og ekkelt, rett og slett, skriver Christian.

– Jeg fikk ikke veldig lyst på pizza til lunsj etter det der for å si det sånn. Tenk hvis det gikk en hund forbi og løftet på beinet. Man vet jo aldri.

Mattilsynet: Ikke greit

Marit Kolle, leder for tilsynsavdelingen ved distriktskontor i Oslo, har sett på bildet av pizzabunnene:

– I Mattilsynets øyne er det ikke greit å sette fra seg så dårlig emballerte varer rett på gata. Ut ifra bildet ser det ut til å være et fortau med mye skitten sørpe, og det er en vei med mye forurensende trafikk rett ved siden av, sier Kolle til TV 2 hjelper deg.

– Næringsmidler skal aldri settes direkte på gata eller gulv, for å hindre forurensing fra underlaget. Fortau er skitne og kan være forurenset med fra for eksempel avføring fra fugler og hunder. Ved sølesprut opp på de nederste pizzaene kan bakterier overføres til maten som noen skal spise, sier Kolle.

Innrømmer at bunnene står ute

Daglig leder på Mevlana gatekjøkken forteller at pizzabunnene gjerne står ute en stund før de hentes inn.

– De som leverer til oss, de kjører klokka åtte-ni om morgenen. Vi åpner klokken ti, men vi setter dem inn lenge før vi åpner. Men det kan også være forsinket, sier daglig leder til TV 2 hjelper deg.

– Bunnene blir satt utenfor døra, men blir stort sett hentet inn etter fem-ti minutter. De står ikke hele dagen eller natta.

– Jeg beklager at bunnene blir stående ute, men det kan være fem-ti minutter.

– Men er du enig i at det er uhygienisk at pizzabunnene står ute på gata?

– Det er ikke på gata, det er utenfor døra, sier daglig leder.

Les også: Alvorlige hygieneproblemer på fastfoodsjapper

Reagerer umiddelbart

Kolle i Mattilsynet oppfordrer folk til å gi beskjed hvis de oppdager forhold som kan være uhygieniske.

– På Mattilsynets hjemmeside har det nå kommet en lett tilgjengelig knapp som publikum kan bruke når de ønsker å sende inn en bekymringsmelding til oss. Denne knappen har bidratt til at Mattilsynet nå får mange flere tips fra publikum før, og det er bra, sier Kolle.

Noen ganger reagerer Mattilsynet umiddelbart på bekymringsmeldinger, spesielt hvis de dreier seg om matforgiftninger, skadedyr eller lignende.

– Også alvorsgraden i tipsene har betydning for vår videre oppfølging. I vinter har vi fått tips om skadedyr. Spesielt rotter.

– Ved bekymringsmeldinger og tips er vi avhengig av å få vite hvilken virksomhet det gjelder for å kunne følge opp. Tipset om pizzabunnene ville typisk blitt sendt til ansvarlig inspektør hos oss for videre oppfølging.

Trenger du vår hjelp? Tips TV 2 hjelper deg.

Følg oss på Facebook og Twitter