Tommy Nilsen (Foto: TV 2)
Tommy Nilsen (Foto: TV 2)

Eks-fotballspiller Tommy Nilsen:
– Jeg føler ansvar for å redde deres framtid

Tommy Nilsen startet fotballklubb i Rio for de som ikke har det så greit. Nå er det også skrevet bok om Karanba.

Tidligere fotballspiller på Lyn, Tommy Nilsen, dro til Brasil i 2004 etter en fotballskade.

– Jeg hadde på alle mulige måter mistet meg sjøl på den tiden, så jeg reiste til Rio på ferie for å komme bort, sier Tommy Nilsen.

– Jeg forelsket meg i landet og folket og jeg traff ei nydelig jente som er kona mi i dag.

Etter ett og et halvt år i Brasil startet Tommy fotballklubben Karanba for å hjelpe de som ikke har det så greit.

– Gutta kommer fra de tøffeste oppvekstvilkårene i Rio. Det er uakseptabelt å se at så flotte mennesker bli overlatt til seg selv uten noen nevneverdig mulighet til å lykkes i livet, sier Tommy.

Som en far

Det er fem år siden Tommy startet fotballklubben og i dag er det ca 70 gutter med i klubben i det daglige.

– Jeg føler absolutt at jeg er som en far på mange måter. Jeg føler jeg har mange roller, far, bestefar, bestevenn, psykolog og lærer, sier Tommy.

Men det kan være vanskelig å bære et ansvar om håp.

– Jeg vet jeg har vært med på å skape et håp for gutta og deres familier og andre som bor i området. Men det er et veldig stort ansvar å føle ansvar for å redde deres framtid. Det kjenner jeg på kroppen hver eneste dag, sier han.

Tommy Nilsen (Foto: TV 2)
Tommy Nilsen (Foto: TV 2)

Altoppslukende tilværelse

– Fotballen er egentlig bare en liten del av hele Tommys opplegg, sier forfatter Håvard Kleppa. – Han setter også krav til at gutta skal få seg utdanning og følger de opp på veldig mange andre av livets oppgaver, sier han.

Håvard Kleppa har skrevet boken «Karanba - Fotball for livet» og har fulgt Tommy Nilsen og hans fotballklubb i Brasil.

– Jeg var så heldig at jeg fikk muligheten til å følge laget og Tommy over en periode i fjor, forteller Håvard.

– Jeg var i Rio, var med de på trening, var med de på kamper, var med hjem på besøk og var med hjem til Tommy. Han har et hus som fungerer vel så mye som et klubbhus, som en vaskehall og som et matlagingsbyrå. Det er det huset Tommy og kona hans bor i.

Håvard mener det må være en altoppslukende tilværelse for Tommy, og skryter av innsatsen hans.

– Det er en fantastisk innsats som foregår både av guttene men særlig av Tommy som står på 24 timer av døgnet med dette, sier han.

Tommy Nilsen og karanba
Tommy Nilsen og karanba

Om boken

Boken er basert på en tv-serie som gikk på NRK i høst.

Forlagets omtale om boken:

Dette er boken om nordmannen Tommy Nilsen som dro til Brasil etter en fotballskade. Han slo seg ned i favelaen, et av verdens farligste og fattigste strøk, hvor mennesker blir myrdet hver dag.

Han hadde en visjon om å lage et fotballag for de med minst ressurser, og slik ble fotballklubben Karanba til.

Karanba er altså så mye mer enn fotball. Klubben og miljøet rundt gir muligheter til barn og unge som ellers kanskje ville få en krimi-nell løpebane. Denne boken gir deg historien til Tommy Nilsen.

Du får vite om slitet, svetten, frustrasjonene. Men også gleden når det tilsynelatende umulige blir mulig. Som feks at Karanba vant Norway cup i år ! En seier både for Tommy og guttene. Boken er skrevet av journalist Håvard Kleppa og vil være gjennomillustrert både av Tommys egne bilder samt fotos tatt av fotograf Knut Egil Wang.

De som kjøper boka støtter også prosjekt Karanba økonomisk. Pengene vil gå til daglig drift, og til å utvikle ett treningssenter og skole for guttene i Karanba.

Forord til boken er skrevet av Jo Nesbø.