frode_ovedal (Foto: Frode Ovedal)
frode_ovedal (Foto: Frode Ovedal)

Ut og kjøre i dag? Det er kun én ting som hjelper

– Hvis man absolutt må ut så finnes det tre måter å gjøre turen litt mer sikker.

Mildværet har skapt kaos, skriver Nrk.no.

– Helst bør man la bilen stå. Men dersom man absolutt må ut så finnes det tre måter å gjøre turen litt mer sikker, sier teknisk konsulent i NAF, Audun Bergerud, til TV 2 hjelper deg.

– På skøytebane er det kun kjetting som hjelper. Har man ikke tilgang til det, så finnes det også noe som heter Autosokk. Det er et tekstil man kan tre utenpå hjulet som gir bedre friksjon. Man kan også få kjøpt klister til dekket, men det hjelper bare i en kort periode. Når man har kommet seg opp bakken, så er veigrepet borte igjen.

Bergerud oppfordrer bilistene til å kjøre sakte, holde god avstand til bilen foran, samt å være forbredt på at turen kan ta lang tid.

– Ha rikelig med bensin på bilen, og kle deg godt. Forholdene er såpass dårlige at man kan bli stående mange timer på grunn av stengte veier, sier Bergerud.

Se også: Stor test av årets vinterdekk

70 veier stengt

70 veier er stengt på grunn av flom og skred på Vestlandet. 25 av disse veiene er stengt i Hordaland. Statens Vegvesen uttaler til Nrk.no at de anbefaler folk å unngå å kjøre.

Ifølge BT.no er det mange oversvømmelser langs veien. I Rogaland er 13 veier stengt.

Men det er ikke bare på Vestlandet kjøreforholdene er vanskelige. I lokalavisene og regionavisene over hele landet meldes det om ekstreme kjøreforhold, speilglatt is, sørpe og dårlige kjøreforhold.

Les også: Myndighetene visste veien var glatt – gjorde ingenting

Speilglatt i Agder

OBS! Veiene er speilglatte, skriver Avisen Agder. Også Agderposten advarer, veiene er isglatte og dekkes av overvann.

Trønderne oppfordres til å ta bussen, ifølge Adressa.no, etter nattens regnfall. I Stjørdal skled skolebussen av veien i morgentimene. Ifølge Bladet.no hadde ikke bussen på kjettinger.

Også i Haugesund er det også problemer. Etter flere ras og elver som gikk over sine bredder hele søndag, er trafikksituasjonen litt mer oversiktelig mandag morgen, skriver Haugesund Avis.

I Fredrikstad er det ekstremt glatte veier, ifølge Fredrikstad Blad.

Trenger du vår hjelp? Tips TV 2 hjelper deg.

Følg oss på Facebook og Twitter