KONFLIKT. Maria Amelies sak har vekt reaksjoner blant kjendiser som Tom Hell, Tor Milde, og Ørjan Burøe. (Foto: Stella pictures, Scanpix)
KONFLIKT. Maria Amelies sak har vekt reaksjoner blant kjendiser som Tom Hell, Tor Milde, og Ørjan Burøe. (Foto: Stella pictures, Scanpix)

Maria Amelie-saken skaper konflikt i Kjendis-Norge

– Nordmenn har en tendens til å romantisere slike saker...

Torsdag falt kjennelsen: «Årets nordmann» og asylsøker Maria Amelie blir sendt til Russland.

Maria Amelies sak har ført til en rekke reaksjoner blant både politikere, kjendiser og mannen på gata. Flere tusen mennesker demonstrerte torsdag kveld i fakkeltog mot dommeravgjørelsen.

Kommentarene raser også i de sosiale mediene. Noen mener hun bør sendes ut, og andre mener hun er et forbilde og en ressurs for det norske samfunnet.

– Helt på tryne

Komiker Ørjan Burøe mener det viktigste er likhet for loven.

ASYL. Torsdag falt dommen: «Årets nordmann» og asylsøker Maria
  Amelie blir sendt til Russland.
ASYL. Torsdag falt dommen: «Årets nordmann» og asylsøker Maria Amelie blir sendt til Russland.

– Jeg synes at loven er helt på trynet. Man må ha likhet for loven når rumenere blir sendt ut. Når det er sagt, må det komme klart fram at jeg synes det er galt at hun blir sendt ut, sier Burøe til «God Kveld Norge».

Ørjan Burøe skriver denne kommentaren på sin Facebook-profil i dag:

«Jeg klarer ikke huske sist gang en nordmann gikk i tog for rumener som ble kastet ut av landet fordi han spilte trekkspill på Karl Johan... Alt han ønsket var å sende penger til sine barn...(beklager dere TUSENVIS som har gått i tog...dere må hjelpe ALLE eller INGEN!!).»

– Det er mobbing av mennesker

Torsdag kveld demonstrerte flere tusen mennesker i fakkeltog utenfor Justisdepartementet for å vise sin avsmak mot pågripelsen av Maria Amelie.

Burøe mener at fakkeltog ikke er løsningen.

– Det blir omtrent det samme som å trykke «liker» på Facebook. Da har man liksom gjort en innsats. Man må lage en komité som jobber mot å endre loven direkte, påpeker han.

I tillegg påpeker Burøe at folket må si sin mening i valget om to år, og han tror på et regjeringsskifte etter dette.

– Jeg synes det er veldig trist med asylsøkere med barn i skolen som får avslag etter å ha bodd 6-7 år i Norge. Det er mobbing av mennesker! sier Burøe i klar tale.

– Det er riktig at hun blir sendt ut av landet

Tidligere Idol-dommer Tor Milde er av en litt annen oppfatning. Han har også en klar mening om denne saken:

– Det er helt riktig at hun blir sendt ut av landet, sier han til «God Kveld Norge», og fortsetter:

– Poenget mitt er at nordmenn har en tendens til å romantisere slike saker. Jeg ser ikke helt den tårevåte, sjokkskadede historien rundt dette. Greit nok at hun har vært her siden hun var 17. Hun er søt, pen og har tatt utdanning som er veldig imponerende. Men hun har bodd her ulovlig, og vi kan ikke la folk bo i landet bare fordi de er integrert. Jeg synes ikke det er noe rart at hun blir sendt ut. Vi må følge loven, sier Tor Milde til «God Kveld Norge».

Selv om Milde er enig i dommen, synes han at pågripelsen ble gjort på en uriktig måte.

– Jeg synes det var en uverdig måte hun ble pågrepet på. Det sømmer seg ikke og det ble gjort på en dustete måte.

Skarp kommentar

Milde ytret også sin mening på Facebook torsdag:

«En mørk natt i desember 2009 ble tretti irakiske menn pågrepet og sendt hjem under tvang med politisekorte, fordi de oppholdt seg ulovlig i landet. Hvor var fb-grupper, Siv Jensen, mannen i gata og Petter Nome da? Kanskje de ikke var søte nok...?»

– Tretti irakiske menn ble sendt hjem i 2009. Hvem vet, kanskje var dette hyggelige og gode mennesker også. Hvorfor demonstrerte ikke folk da? sier Milde til «God Kveld Norge»

På sitt Facebook-innlegg fikk han også en skarp kommentar fra artist Trine Rein:

«Lag en ny reality-serie med «pene, flinke, stygge, dumme asylsøkere» som skal forholde seg til samme regelverk. Så kan vi få noe å diskutere videre på. Samtidig som andre tjener litt på forestillingen. Selv ser jeg så lite tv at et søppelprogram fra eller til ikke ville gjort noen forskjell».

Støttekonsert

Thom Hell, fortiden aktuell i «Det store korslaget» på TV 2, arrangerte torsdag støttekonsert med appeller for Maria Amelie.

Konserten ble holdt på på utestedet Blå i Oslo, hvor blant annet artistene «Moddi» og Susanne Sundfør sto på programmet.

– Hun bør være alles forbilde, sa Thom Hell til Fedrelandsvennen etter å ha fått med seg hele koret sitt på demonstrasjonskonsert for utvisningstruede Maria Amelie

– Godt at folk reagerer. Hvis noen skal bli i landet, er det nettopp mennesker som Maria Amelie. Hun er jo en stor ressurs, som bør få jobbe med integrering. Mot alle odds, har hun fått seg utdannelse og blitt integrert. Da blir det meningsløst å fremstille henne som kriminell, sa Thom Hell til avisen.

– Firkantet byråkrati og maktmisbruk

NRK-fjes Petter Nome var konferansier for det offisielle programmet under fakkeldemonstrasjonen torsdag kveld.

Nome sa at Norge denne torsdagen har vist seg fra sin verste og beste side.

– Den verste, i form av firkantet byråkrati paragrafrytteri og maktmisbruk. Men vi har også sett Norge på sitt beste. En fantastisk mobilisering på Facebook med over 30.000 støttespillere. Og det er fantastisk at det har kommet så mange hit på kort varsel, sa han til publikum.

Han poengterte at statsministeren for fjorten dager siden «hyllet Fridtjof Nansen for hans humanistiske engasjement» i sin nyttårstale.

– Og så skjer det at åtte politifolk arresterer en jente som opptrer i Nansens Ånd. Det er et paradoks av dimensjoner og avslører hulheten i de store, flotte politiske frasene, sa Nome.