egg_uten_plomme (Foto: Anne Kari Isaksen)
egg_uten_plomme (Foto: Anne Kari Isaksen)

Anne-Karis egg har en åpenbar mangel

Coop: – Naturen har mest sannsynlig spilt høna et puss.

– Jeg skulle lage koldtbord, og delte noen egg i to. Da viste det seg at et av eggene ikke hadde plomme. Det har jeg aldri opplevd før, sier Anne-Kari Isaksen til TV 2 hjelper deg.

Dette var på søndag, for ifølge Altaposten skulle Anne-Kari ha barnedåp.

– Vi begynte å undres, hva er det her? Kanskje det er en ny forretningside, slik at man slipper å skille plommen og hvitten, spør Anne-Kari.

Les også: Fant hanske i grillmaten

Spilt naturen et puss

Anne-Kari har vært i kontakt med Coop, som mener at «naturen mest sannsynlig har spilt høna et puss».

– Som erstatning for eggene har Coop lovet meg å sende et gavekort på 50 kroner, skriver Anne-Kari i en e-post til TV 2 hjelper deg.

Hun har også vært kontakt med Jo Espen Tau Strand, ved Høgskolen i Finnmark, for å finne ut av den «eggende saken». Han underviser i biologi ved høgskolen.

Les også: Frokostblandingen kostet meg 11.000 kroner

Kjapp eggløsning

Tau Strand skriver til Anne-Kari at plommen kan forsvinne når eggløsningen går for fort.

– Når en eggeplomme på en eller annen måte blir borte kan den få følge av neste eggeplomme. Doble plommer kan komme fra en unghøne hvor den produktive syklusen ennå ikke er godt nok synkronisert. Det kan også være arvelig, skriver Tau Strand til Anne-Kari.

Slike egg er ofte en unghønes første forsøk, produsert før legge-mekanismen er klar.

– For en moden høne er et egg uten plomme lite sannsynlig, men det kan oppstå hvis en bit av de reproduktive vevene brytes bort. Da stimuleres egget til å produsere vev som blir behandlet som en eggeplomme, men som ikke er det. Du kan se at dette har skjedd ved at det er gråaktig inni egget. I gamle dager ble egg uten plomme kalt for hane-egg, skriver Tau Strand.


Kan bli eggpulver eller majones

Kristian Hoel, seniorrådgiver i Animalia, kan bekrefte at forklaringen er korrekt.

– Det er en type feillevering i en type umoden eggstokk. Som regel vil det bli sortert vekk ved gjennomlysning, men det er nok mer vanlig enn man får inntrykk av fordi de blir sortert. Noe av dette blir råvarer til ulike industriprodukter. Eggpulver, majones og lignende, sier Hoel til TV 2 hjelper deg.

– Dette var vanlig før med dårligere gjennomlysningsmaskin, og eggene ble oftere solgt usortert. Veldig lite egg i dag som ikke er gjennom gjennomlysningsmaskin.

I gjennomlysningsmaskinen blir det sjekket om egget er bekfruktet, om det er blodflekker i plomma, om egget mangler plomme eller om egget har to plommer. Har ikke egget jevn plomme blir det plukket ut.

Uhyre sjelden

Dette kan Ellen Flø Skagen, informasjonssjef i Nortura, bekrefte på vegne av Coop.

– Vi gjennomlyser selvsagt alle egg. Dersom utstyret finner blod, cyster, skitt, fremmedlegemer og lignende, så sorteres de automatisk ut. Det som er naturlig i egget, nemlig hvitte og plomme, blir ikke fanget opp som utsorteringsgrunn og går dermed videre, sier Flø Skagen.

– Det skjer uhyre sjelden at et egg mangler plomme, hos oss har det blitt anslått til mindre enn 1 av 1 million egg. Vi har også opplevd egg med to plommer. Dette viser i grunnen at egg er noe av den mest naturlige råvaren vi har hvor slike ting fra naturens side kan forekomme.

Trenger du vår hjelp? Tips TV 2 hjelper deg.

Følg oss på Facebook og Twitter