hafslund (Foto: Øyvind Tveter)
hafslund (Foto: Øyvind Tveter)

Nå kommer strømregningen, og den blir dyr

Hafslund spår at regningen blir 50 prosent høyere enn samme tid i fjor.

Nå er strømregningen snart underveis til de aller fleste strømkundene. Norges største strømselskap, Hafslund begynte å sende ut regningen i slutten av forrige uke.

– De siste sendes ut cirka 16. januar. Fristen for å betale regningen er omtrent to uker etter at regningen er sendt ut, eller 17 dager etter at den blir produsert hos oss, sier Katarina Finneng, informasjonssjef i Hafslund, til TV 2 hjelper deg.

Finneng bekrefter at strømregningen blir mye høyere denne perioden i år, enn i fjor.

– Totalt blir den cirka 50 prosent høyere enn samme periode forrige år.

Les også: Du risikerer skøytebane i stua og foss i trappa

Dyrt i januar og februar også

I fjor startet kuldeperioden senere, derfor var mars-regningen høyere. Regningen som betales denne perioden er for de siste månedene i 2010.

– Strømregningen for neste periode kommer framfor alt an på hvordan været blir, men det ser dessverre ut til at strømprisene kan ligge ganske høyt også i januar/februar, sier Finneng.

– Har folk problemer med å betale regningen?

– Vi merker at vi har fått økende antall henvendelser fra folk som tar kontakt for å høre hvor mye fakturaen blir på. Folk pleier å betale i tide, men det er alltid noen som dessverre ikke får gjort det. Vi opplever dog at kundene ønsker å gjøre opp for seg og anstrenger seg for å få til dette, sier Finneng.

– Noen kontakter oss på forhånd for å finne ut hvordan de kan få ned forbruket. De spør om hvordan de kan legge om strømvanene, men også hvilken avtale de bør ha med tanke på forbruk og andre individuelle forutsetninger. Månedsregning kan være bra for noen. Ellers er det viktig å være føre var og bli bevisst forbruket sitt – den billigste kilowattimen er jo den du ikke bruker, sier Finneng.

Se også: Stor test av dunjakker

Reduser strømbruken

Pressekontakt i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE), Hilde Totland Harket, tror strømregningen kan bli høy også neste kvartal.

– Med den situasjonen vi er inne i nå, med lav magasinfylling i landets vannmagasiner tror vi vinterens strømpriser vil holde seg stabilt høye. I tillegg til magasinutviklingen er strømprisene avhengig blant annet av at strømimporten fra Sverige holder seg så høy som nå, at det ikke blir noen linjeutfall, også selvfølgelig temperaturutviklingen, sier Totland Harket til TV 2 hjelper deg.

Nå går vi inn i de tradisjonelt kalde vintermånedene. Med lave vannmagasiner og kald temperatur vil strømprisen derfor trolig holde seg høy , uttaler Totland Harket .

– Vi vil anbefale folk å redusere strømbruken sin. Har du problemer med å betale strømregningen anbefaler vi deg å ta kontakt med ditt lokale energiselskap for å få regningen delt opp i mindre deler.

Les også: Det er fire grader i Gerd Ellens nye Mitsubishi Colt

Les også: Gerd Ellen fikk varmeapparat - ett år og seks måneder etter

Lavere regning

– De som har muligheten til å varme opp boligen med andre energikilder som ved og olje kan gjøre det. Oppvarming står for godt over halvparten av strømbruken i en bolig. Hvis du reduserer innetemperaturen med én grad fra for eksempel 23 til 22 grader, tar på deg tøfler eller ulljakke inne, da kan du spare fem prosent av oppvarmingsdelen av strømregningen, sier Totland Harket. Vær obs på å ikke redusere temperaturen så mye at vannledninger fryser.

Varmtvann står for rundt tyve prosent av regningen. Hvis du dusjer istedenfor å bade vil du spare.

– Dusj i fem minutter istedenfor ti minutter, vaskemaskinen og oppvaskmaskinen bør være helt fulle før de kjøres. Man kan spare en del på å kjøpe tetningslister til vinduer og dører som lekker varme. Og hvis man har mulighet til å stenge av rom man ikke bruker til vanlig, så man ikke trenger å varme opp hele boligen. I tilegg bør man selvfølgelig bytte til sparepærer, sier Totland Harket.

Trenger du vår hjelp? Tips TV 2 hjelper deg.

Følg oss på Facebook og Twitter