LESER VEGGEN DIN: Facebook bekrefter ovenfor Datatilsynet at det brukeren skriver på veggen sin blir benyttet til å målrette reklame.  (Foto: illustrasjonsfoto/ Colourbox)
LESER VEGGEN DIN: Facebook bekrefter ovenfor Datatilsynet at det brukeren skriver på veggen sin blir benyttet til å målrette reklame. (Foto: illustrasjonsfoto/ Colourbox)

Datatilsynet:
– Se over dine personverninnstillinger på Facebook

Om du ikke tar kontrollen, kan kretsen av personer som vet hvor du befinner deg til enhver tid bli stor.

Facebook lanserte forrige uke sin tjeneste Facebook Places for det norske markedet. Facebook Places gir deg muligheten til å «sjekke inn» hvor som helst, og dermed opplyse alle om hvor du er.

Datatilsynet er skeptiske.

– Ta kontrollen!

Bjørn Erik Thon i Datatilsynet er opptatt av at brukerne må få mer kontroll.

– Gå inn og sjekk personverninstillingene på Facebook-siden din innimellom, oppfordrer Thon.

Han oppfordrer alle til å ta stilling til hvor synlig man ønsker å være.

Bli venn med God morgen Norge på facebook.

«Alle» vet hvor du er

På nye Facebook Places kan du velge om det kun er vennene dine som skal se hvor du er. Men du har også anledning til å invitere andre inn. Da vet både dine, og den andre personens venner at du er der.

– Kretsen av personer som vet hvor du befinner deg til enhver tid kan bli ganske stor etter hvert, advarer Bjørn Erik Thon.

Facebook har 2.3 millioner brukere i Norge, og 600 millioner brukere på verdensbasis.

LES OGSÅ: Eldrebølge på Facebook

Facebook-juksing

Flere har reagert på at tjenesten muliggjør det å sjekke inn andre på steder hvor de ikke befinner seg. Datatilsynet oppfordrer derfor alle Facebookbrukere om å se over sine personvernsinnstilinger i nettsamfunnet.

Så man kan jukse?

– Ja, det kan du. Det kan du uansett på Facebook. En del av det å være på Facebook er at du kan bli utsatt for andres feilaktige opplysninger om deg, sier Thon.

LES OGSÅ: – Jeg vil ikke være venn med mamma på Facebook!

Du kan bli overvåket

Facebook Places er en av flere hundre applikasjoner du kan laste ned til telefonen eller lesebrettet ditt. En applikasjon er en programvare som benytter datamaskinens ressurser til en oppgave som brukeren ønsker utført. Det kan være spill eller små hjelpeprogrammer. Noen av disse kan være litt uredelig.

– Det finnes apps som overvåker alt du gjør på telefonen og sender det videre. Når du ringer, til hvem, når du starter en app og hvor lenge du bruker den er bare noen eksempler, sier direktør i Datatilsynet.

Han legger til at de seriøse aktørene nok ikke gjør dette, men at det er et enormt utvalg av applikasjoner, og at noen nærmest lages på gutte- og jenterommet og legges ut for salg.

– Det at en app sender ut informasjon om deg og din telefonbruk er ikke automatisk negativt. Men det er viktig at brukeren selv har kontroll på hva som sendes og til hvem, sier Thon.