dæhlie (Foto: Lien, Kyrre)
dæhlie (Foto: Lien, Kyrre)

Bjørn Dæhlie: – Petter er ikke helt tørr bak øra

– Kritikken vil gjøre ham bedre og sterkere.

Norges største skihelt gjennom tidene, Bjørn Dæhlie følger Norges skihåp Petter Northug tett.

Han mener det siste tids kritikk mot det unge skiesset kun gjør ham bedre og sterkere.

Dæhlie, som forteller at Northug er det største skitalentet han noen gang har sett, mener trønderen fortsatt er ung, og i en læreprosess.

Les også: Siv Jensen støtter utskjelt Northug

Tør bak øra

– Han har noe å gå på i utholdenheten, og som type. Han er ung, og han er ikke helt tørr bak øra, som faren min ville sagt. Det er bra, i den forstand at så lenge han får litt kritikk, og han justerer seg inn. Også må det da være litt rom for at vi er forskjellige, sier Dæhlie til «God kveld Norge».

Skikongen fra Nannestad mener kritikken kun gjøre Northug til en bedre skiøper i det lange løp.

– Jeg tror Petter vil finne formen på det, hva som er lov og ikke lov. Hvis man blir slått, så blir man slått, og da er det nok lurt å gå bort og både være tilgjengelig og si hei til de som vant, og gratulere. Det lærer han bedre etter hvert. Det vil falle på plass, sier Dæhlie, og legger til:

– Vi må gi ham litt tid.

Petter Northug jr (Foto: Kallestad, Gorm/Scanpix)
Petter Northug jr (Foto: Kallestad, Gorm/Scanpix)

Sparringspartner

Dæhlie mener Northug gjør mye riktig, men har allikevel bidratt med noen gode råd til sin arvtaker.

– Han er en av de få som har kommet langt og er på et høyt nivå i ung alder. Jeg var jo veldig motstander av at han ikke skulle komme til OL i Torino den gang han var førsteårssenior, men han har fått med seg utrolig mye, og han lærer litt nå. Det vil bli morsomt å følge ham i VM i Oslo og senere også, sier han.

– Må være litt sær

For å bli en ener i en sport som langrenn kreves det mye, ifølge Dæhlie.

– Langrenn er en ekstrem utholdenhetsidrett. Litt sær, kanskje. Du må tåle å jobbe mot deg selv, og kanskje mye alene. Du må like å trene hardt. Jeg har aldri hatt problem med å trene, jeg liker å trene. Sånn sett kunne noen sagt at jeg var litt rar. Å legge seg tidlig om kvelden, og å trene to ganger om dagen, det er selvfølgelig et spesielt liv, sier Dæhlie, som sammen med flere profilerte tidligere idrettsstjerner er i Sverige for å delta i TV 3 programmet «Landskampen».