Mindre flomskader enn fryktet i Australia

Minst to mennesker har mistet livet i nye, brå flombølger øst i Australia. Men de miljømessige skadene av oversvømmelsene kan bli mindre enn fryktet.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I løpet av de 24 timene fram til mandag falt det over 300 millimeter nedbør enkelte steder i delstaten Queensland. Politiet slet med å skaffe seg oversikt over hvor mange personer som var savnet etter storflommen.

– Liv har gått tapt, men jeg vet i øyeblikket ikke nøyaktig hvor mange, sa ordføreren i byen Toowoomba, Peter Taylor, til kringkastingsselskapet ABC.

– De materielle skadene er kolossale, tilføyde han.

Voldsomt regnvær har sendt store mengder slam, stein og vrakgods nedover elvene i Queensland og ut mot det store barriererevet. Frykten var at alt dette skulle legge seg over revet og kvele korallene der.

Men ifølge Alison Jones ved Central Queensland University vil revet trolig komme seg igjen etter årets belastninger. Hun viser til storflommen i 1991, da man også fryktet at Great Barrier Reef skulle få katastrofale skader.

Ifølge Australias statsminister Julia Gillard er 150 regioner i tre av landets delstater rammet av storflom siden november i fjor. Det vil ennå ta en god stund før man har oversikt over omfanget av skadene, sa Gillard mandag.

Vannmassene har gjort svært omfattende skade på avlingene og tvunget flere titalls kullgruver til å stanse driften. Dette har drevet de internasjonale kullprisene i været og skapt problemer for stålverk i andre land som importerer kull fra Australia. (©NTB)