Norges mest populære applikasjon, Angry Birds, sender blant annet ut informasjon om hvor du befinner deg, og går gjennom kontaktlisten din.  (Foto: Skjermdump)
Norges mest populære applikasjon, Angry Birds, sender blant annet ut informasjon om hvor du befinner deg, og går gjennom kontaktlisten din. (Foto: Skjermdump)

«Angry Birds» tapper telefonen for info og selger den

Applikasjonene på iPhone og Android overvåker alt du foretar deg.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

– Det finnes applikasjoner som overvåker alt du gjør på telefonen og sender det videre. Når du ringer, til hvem, når du starter en applikasjon og hvor lenge du bruker den er bare noen eksempler, sier Bjørn Erik Thon, direktør i Datatilsynet til dagensit.no.

Wall Street Journal har foretatt en omfattende undersøkelse, hvor de samlet sammen 100 av de mest populære applikasjonene på iPhone og Android. De fant ut at halvparten sender ut informasjon om deg og din telefonbruk.

Se oversikten over hvilke app-er som sender ut informasjon om deg

Blir ikke avklart med brukeren

Datatilsynet har gjort egne undersøkelser, og funnet ut at det sendes mye informasjon ut fra mobiltelefoner som ikke avklares med brukeren på forhånd, skriver dagensit.no.

Alle som bruker applikasjoner, blir rammet av dette.

– Enkelt å laste ned bildene dine

Norges mest populære applikasjon, Angry Birds, sender blant annet ut informasjon om hvor du befinner deg, og går gjennom kontaktlisten din. Din telefons unike identifikasjonsnummer blir også sendt ut via spillet.

BEKYMRET: Bjørn Erik Thon i Datatilsynet er bekymret for om retningslinjene til Apple blir håndhevet. (Foto: Åserud, Lise/Scanpix)
BEKYMRET: Bjørn Erik Thon i Datatilsynet er bekymret for om retningslinjene til Apple blir håndhevet. (Foto: Åserud, Lise/Scanpix)

Dagensit.no skriver at selskapene som får denne informasjonen, trolig kan danne seg et svært detaljert bilde av deg gjennom din bruk av ulike applikasjoner.

– Det er enkelt å lage en applikasjon som sender kontaktlisten din, og alle bilder på telefonen din til en server på internett, uten at du vet det, sier medgründer av Cutehacks, Espen Riskedal til dagensit.no.

Han er en av mange som lever av å lage applikasjoner til smarttelefoner som iPhone.

– Nesten alle applikasjoner trenger å kunne åpne en internettforbindelse, så de færreste av oss stusser på å godkjenne det, sier Riskedal til dagensit.no.

– Bedre kontroll

– Brukerne av smarttelefoner bør ha bedre kontroll over hva som foregår på telefonen, mener Thon i Datatilsynet.

Han hevder overfor dagensit.no at det at en applikasjon sender ut informasjon om deg og din telefonbruk, ikke trenger å være negativt. Derfor er det viktig at brukerne har kontroll over hva som sendes, og til hvem.

Mangel på personvern

Når man laster ned og installerer et program på en datamaskin, vil man så og si uten unntak måtte godkjenne en brukerlisens og personvernerklæring, melder avisen.

Det er en helt annen situasjon på smarttelefoner. Her er det ikke gitt at det kommer en personvernerklæring, og de som finnes er ofte vanskelige å forstå.

Angry Birds har sin personvernerklæring liggende på en nettside, og ikke inne i selve applikasjonen. Dette betyr at de som bruker slike applikasjoner, ikke kan vite om programmet sender ut informasjon, skriver dagensit.no.

– Både Apple og Google har retningslinjer som de som lager applikasjoner må følge. Men det er vanskelig å si hvor godt de blir håndhevet, sier Thon til avisen.

– Bruk egen vurderingsevne

Datatilsynet anbefaler at man bruker egen vurderingsevne til å velge hvilken applikasjon man laster ned. De som oppgir hvilken informasjon de sanker, og hva de gjør med den er gjerne mer seriøse enn de som ikke oppgir noen informasjon eller brukervilkår. Å søke etter etablerte aktører er også fornuftig. Og til slutt: Tilbud som er for gode til å være sanne, er som regel også det, melder dagensit.no.