ETA erklærer permanent våpenhvile

Den baskiske separatistorganisasjonen ETA erklærer permanent våpenhvile. Våpenhvilen skal også være kontrollerbar, skriver den baskiskspråklige avisa Gara.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

ETA har gjennomført en rekke attentater og terrorhandlinger og antas å stå bak aksjoner som har kostet mer enn 800 liv. De baskiske separatistene kjemper for et fritt og uavhengig Baskerland nordøst i Spania og sørvest i Frankrike.

«ETA forplikter seg med dette til en prosess for å finne en varig løsning og for å avslutte den væpnede konfrontasjonen», het det i kommunikeet fra ETA som Gara offentliggjorde mandag.

Våpenhvilen, som nå skal være permanent, ble innledet i september i fjor.

Batasuna har siden 2003 hatt forbud mot å delta i valg i den baskiske regionen. Den politiske fløyen håper at ETA skal bidra til at dette forbudet blir opphevet når den væpnede fløyen av bevegelsen nå gjør sin våpenhvile permanent.

Men den spanske statsministeren José Luis Rodriguez Zapatero og hans regjering insisterer på at ETA må overgi seg betingelsesløst til myndighetene. Regjeringen vil ikke gå inn i en diskusjon om ETAs og Batasunas hovedkrav om en uavhengig baskisk stat.

– Våpenhvilen fungerer ikke lenger, sa Rubalcaba til mediefolk etter et regjeringsmøte i midten av desember i fjor.

ETA har flere ganger tidligere lovet og så brutt våpenhviler, sist gang i 2006 da organisasjonen sprengte en bombe på hovedflyplassen i Madrid.

Politiske analytikere mener ifølge nyhetsbyrået Reuters at de tidligere utspillene om våpenhvile har vært ren taktikk. De skulle bare gi ETA tid til å omgruppere, før nye væpnede angrep ble satt i verk, skrev byrået mandag. (©NTB)