UKLART MOTIV: Minst seks personer ble drept, mens 13 andre ble såret i skytingen i Arizona lørdag. Mannen som ifølge politiet stod bak, Jared L. Loughner, er pågrepet, men motivet hans er foreløpig uklart. (Foto: Scanpix/Privat(TV 2 montasje))
UKLART MOTIV: Minst seks personer ble drept, mens 13 andre ble såret i skytingen i Arizona lørdag. Mannen som ifølge politiet stod bak, Jared L. Loughner, er pågrepet, men motivet hans er foreløpig uklart. (Foto: Scanpix/Privat(TV 2 montasje))
Matt Richardson tenner lys utenfor kongressen i Washington.  (Foto: Jose Luis Magana/Ap)
Matt Richardson tenner lys utenfor kongressen i Washington. (Foto: Jose Luis Magana/Ap)

Skytemassakren i USA: – Jared (22) la ut forvirrende videoer på nettet

Politiet jakter en mulig medhjelper etter lørdagens skyteepisode, mens gjerningsmannens motiv fortsatt er uklart.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Mannen som lørdag kveld skjøt vilt rundt seg på et folkemøte i Tucson i Arizona ha av politiet blitt identifisert som 22 år gamle Jared L. Loughner.

Minst seks personer ble drept, blant dem en føderal dommer og en ni år gammel jente. 13 andre ble såret i skytingen, blant dem 40 år gamle Gabrielle Giffords som sitter i Representantenes hus i Kongressen for demokratene.

Folk har strømmet til for å minnes kongressmedlem Gabrielle
  Giffords som ble skutt i hodet lørdag. (Foto: JOHN MOORE/Afp)
Folk har strømmet til for å minnes kongressmedlem Gabrielle Giffords som ble skutt i hodet lørdag. (Foto: JOHN MOORE/Afp)

Les også: Obama: – En tragedie for landet

Tilstanden til flere av de sårede, blant dem Giffords, var natt til søndag kritisk.

Dramatikken endte med at to menn «taklet» gjerningsmannen, og 22-åringen er nå i politiets varetekt. Motivet er fortsatt ukjent, men sheriff i Pima County, Clarence Dupnic, omtaler Loughner som «mentalt ustabil».

La ut videoer

Ifølge amerikanske medier skal 22-åringen ha lagt ut flere hjemmelagde videoer på Youtube som inneholder lideskapelige, men usammenhengende og uklare, polititiske budskap. Det er ikke bekreftet fra offisielt hold at det er den samme mannen som har lagt ut videoene på nettet som stod bak lørdagens skyting.

Uklart budskap

I en video med tittelen «Mine siste tanker: Jared Lee Loughner», følger en tekst med tanker om tidsregning og grammatikk akkompagnert av rolig musikk. Mot slutten av videoen følger definisjoner på terror og terrorister før den avsluttes med:

«The goverment is implying mind control and brainwash on the people by controlling grammar. (...) What's government if words don't have meaning?»

Se videoen i videovinduet under.

Kom ikke inn i militæret

I en annen video forteller Loughner at han forsøkte å verve seg til militæret, men at han ikke kom inn. Det amerikanske forsvaret sendte lørdag ut en pressemelding som bekreftet at 22-åringen hadde søkt om opptak, men at søknaden hadde blitt avslått av grunner de ikke offentliggjøre.

ETTERLYST: Politiet mistenker at denne mannen kan ha hatt forbindelse
  til 22-åringen som er mistenkt for å stå bak lørdagens skytemassakre
  i Tuscon, Arizona. (Foto: Overvåkingskamera/Ap)
ETTERLYST: Politiet mistenker at denne mannen kan ha hatt forbindelse til 22-åringen som er mistenkt for å stå bak lørdagens skytemassakre i Tuscon, Arizona. (Foto: Overvåkingskamera/Ap)

Det eksisterer fortsatt en Youtube-side i 22-åringens navn, og Washington Post omtaler hvordan blant annet Hitlers «Mein Kampf» og «Det kommunistiske manifest» står oppført som favorittbøker.

Etterlyser mulig medhjelper

Amerikansk politi forteller søndag at de mistenker at 22-åringen kan ha fått hjelp av en medsammensvoren til å gjennomføre angrepet.

Mannen som nå blir etterlyst over hele USA blir beskrevet som en hvit mann i 40-50-årene med mørkt hår som sist ble sett ikledt olabukser og en mørkeblå jakke.

Se reportasje i videovinduet under.

483207