rovdyrkrangel2 (Foto: TV 2)
rovdyrkrangel2 (Foto: TV 2)

Flere SV-politikere vil ha færre rovdyr

Kravene om færre rovdyr hører man vanligvis fra sauebønder og reineiere. Nå får de støtte av SV-politikere i flere fylker.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Vi sirkler høyt i helikopter over tamreinflokkene under oss. Akkurat nå ser Snåsafjellene i Nord-Trøndelag ut som et buktende, løpende matfat. Reinen løper på lang, lang rekke.

Men de som lever side om side med reinen ser vi ikke. Rovdyra holder seg i det tette skogsområdet, og slår kanskje til i nattetimene.

Fra fire til 40 prosent tap

Reineier Hans Erik Sandvik ligger på kne ved reinkalven. Den er drept av gaupa dagen før. Men rovdyret har ikke spist noe av denne, derimot den andre kalven noen meter lenger bort har gaupa forsynt seg av.

Sandvik sukker oppgitt.

– At den ikke engang spiser av de kalvene den dreper, det er temmelig frustrerende.

Han, og de andre fire familiene som eier sammen, har opplevd at tapene økte fra 3-4 prosent på 90-tallet til 40 prosent dette siste året.

VIL HA FÆRRE ROVDYR: Reineier Hans Erik Sandvik ved en reinkalv som har blitt drept av en gaupe. (Foto: TV 2)
VIL HA FÆRRE ROVDYR: Reineier Hans Erik Sandvik ved en reinkalv som har blitt drept av en gaupe. (Foto: TV 2)

– I begynnelsen ble vi veldig lei oss, nå er dette dessverre blitt en vane og vi kan ikke gjøre annet enn å telle tapene og tilkalle oppsynsmannen.

Flere rovdyr gir større tap

Fjelloppsynsmannen er vant til disse rundene på snøskuter i fjellet. Han sjekker hvordan dyret er drept, og fastslår at dette dreier seg om strupeangrep. Altså typisk gaupe.

Han noterer og fotograferer. Vel 100 av de 700 dyrene som er drept er dokumentert på denne måten, og det selvsagt om vinteren de er lettest å finne.

Flere gauper, jerv og brunbjørn – slik myndighetene vedtok – øker tapene for sør-samene. Naturlig nok.

– Men slik Ole Brum-politikk lar seg jo ikke gjennomføre i virkeligheten, sier Sandvik. som er gift med en sør-samisk kvinne.

– Både store rovdyrbestander og beitedyr i samme område - nei. Sandvik er fortvilt over skrivebordsvirkeligheten i byregionene.

Og nå får han støtte fra uventet hold. SV-politikere i samme fylke vil også ha ned tallet på de store rovdyra som jerv, gaupe og bjørn.

Må bli færre

– Vi som bor nært på samenes virkelighet må si fra! Osloregionen lever langt fra den levde virkeligheten her ute i distriktene.

Leder i Nord-Trøndelag SV, Trond Martin Sæterhaug, mener hans partifeller i sentrale strøk må lytte mer til de som bor tett på primærnæringene.

– Vi skal selvsagt ha rovdyr, men tallet på jerv, gaupe og hannbjørn må ned. Det tallet vi har idag utgjør en høyrisiko for sør-samenes kultur, sier Sæterhaug.

Og støttes i dette standpunktet av partifeller i de rovdyrtette fylkene Troms, Finnmark og Hedmark. I alle disse områdene går lokale SV.politikere mot sine egne.

Tøft for de marginale

– Det er blitt lettere å få uskadeliggjort skadedyra, påpeker SVs Maj Christin Stenersen Lund i Hedmark, men det er for mye gaupe og spesielt hannbjørn. Hun registrerer det samme som sin partifelle i Troms, Jan Olsen.

– Teoretikerne glemmer at det er marginalt i utgangspunktet å leve i distrikts-Norge, sier Olsen til TV 2.

– Når rovdyrtrøkket blir så stort som nå puffes de marginale ut over kanten, legger han til.

Han kan konstatere at flere og flere gir opp det å holde seg med levebrød i utkant-Norge.

Er bekymret

Finnmark SVs Johnny Ingebrigtsen kan skrive under på det hans partifeller i de rovdyrtette fylkene sier.

– Antallet store rovdyr må ned, og nå må de som styrer med dette begynne å forstå hva som skjer, sier han til TV 2.

Sæterhaug i Grong, Nord-Trøndelag , sier han er oppriktig bekymret for sør-samenes kulturgrunnlag.

– Når nær halve flokken går med som rovdyrmat sier det seg selv at eksistensgrunnlaget forsvinner, påpeker leder i Nord-Trøndelag SV, Trond Martin Sæterhaug.