Sudanesiske menn står i kø for å stemme i det valglokalene åpnet søndag. (Foto: GORAN TOMASEVIC/Reuters)
Sudanesiske menn står i kø for å stemme i det valglokalene åpnet søndag. (Foto: GORAN TOMASEVIC/Reuters)

Valglokalene har åpnet i Sør-Sudan

Tusenvis av sørsudanere ventet på å stemme for uavhengighet da valglokalene åpnet dørene søndag morgen.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Alt før daggry var køene lange utenfor mange valglokaler, og stemningen var høy blant dem som skulle avgi stemme. Utfallet av folkeavstemningen hersket det liten tvil blant de frammøtte om.

Fire millioner vil stemme

– Vi står i kø for å ta steget mot uavhengighet, fortale David Akol, en av de mange som hadde tatt oppstilling utenfor valglokalet ved minnesmerket for John Garang, geriljalederen som omkom i en flyulykke kort tid etter at han hadde undertegnet fredsavtalen med regjeringen i Khartoum i 2005.

– Dagen vi har ventet så lenge på, er endelig kommet, jublet Akol.

Yar Mayon vokste opp i flyktningleirer i Etiopia og Kenya og var også på plass da dørene åpnet.

– Jeg kom grytidlig for å vise hvor mye jeg ønsker å avgi stemme. Dette er så viktig for meg at jeg uansett ikke fikk sove, fortalte hun.

I én uke skal folket fra sør si sin mening. Nærmere fire millioner mennesker har registrert seg foran valget. Det er ventet at valget vil føre til en løsrivelse fra moderlandet.

Blodig kamp for frihet

I 2005 inngikk Khartoum og geriljaen i Sør en fredsavtale. Etter sterkt internasjonalt press og sanksjoner stanset regjeringshæren krigføringen mot separasjonsgeriljaen SPLA. Da hadde krigen vart i to tiår. To millioner mennesker var drept.

Men ikke alle i Sør-Sudan ønsker løsrivelse fra den arabisk-dominerte regjeringen i Khartoum. Store deler av den arabiske minoriteten i sør, ønsker å forbli sudanere.

Blir resultatet av avtemmingen som ventet, er det likevel langt igjen til full selvstendighet. Partene står foran det som kan bli tøffe forhandlingsrunder. De må bli enige om hvor grensen skal gå, og hvordan naturressursene skal fordeles.

(©NTB/TV 2)