Kiir ber om varig fred i Sudan

Det finnes ikke noe alternativ til fred med nord, sa Sør-Sudans president Salva Kiir lørdag. Norges spesialutsending til Sudan mener forhandlinger må starte snarest.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

- I dag finnes det ingen retur til krig, sa Kiir under en pressekonferanse i sin presidentresidens i Juba lørdag, dagen før sørsudanernes folkeavstemning om løsrivelse fra nord.

Norges spesialutsending til Sudan, Tom Vraalsen, har ledet komiteen som har overvåket fredsavtalen. Søndag, dagen for folkeavstemningen, skal han i møte med den sørsudanske presidenten.

- Jeg skal snakke med Kiir om forholdet til Nord-Sudan og president Omar al-Bashir og utsiktene for Sør-Sudan i tiden framover. Det vi er mest opptatt av er at vi får i gang igjen substansielle samtaler om de viktige spørsmålene som fortsatt gjenstår, sier Vraalsen til NTB.

- Det er ingen tid å miste. Det er viktig å få forhandlingene i gang igjen, og vi vil se om Norge kan være behjelpelige her.

Sikkerhetssituasjonen i landet er fortsatt ganske uklar. Det har vært flere trefninger både fredag og lørdag i delstatene Unity og Yong Lei langs grensen mot nord. (©NTB)