ULYKKESSTEDET: Dagen etter ulykken er et bøyd autovern og staker i veikanten det eneste som vitner om ulykken der fem ble drept fredag. (Foto: TV 2)
ULYKKESSTEDET: Dagen etter ulykken er et bøyd autovern og staker i veikanten det eneste som vitner om ulykken der fem ble drept fredag. (Foto: TV 2)

Ønsker gjennomsnittsfart-målere på ulykkesstrekningen

Nestleder i transportkomiteen på Stortinget, Anne Marit Bjørnflaten (Ap), mener farten er det største problemet på ulykkesveien.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Bjørnflaten, sier det er på høy tid at noe gjøres med E8 i Troms der fem personer mistet livet i en ulykke fredag.

Bjørnflaten, som selv kommer fra Tromsø, forteller at dødsulykken i Lavangsdalen, har gått sterkt inn på henne.

LES OGSÅ: – Det er en sorgens dag

Farefull veistrekning

– Alle som bor i Tromsø vet at man må kjøre forsiktig på denne veien, spesielt fredag ettermiddag og søndag ettermiddag hvor det er veldig mye trafikk, sier hun til NTB.

Bjørnflaten forteller at transportkomiteen venter på konklusjonene til et utvalg som ble nedsatt etter forrige dødsulykke på den samme strekningen i april i år.

Vil ha gjennomsnittsfart-målere

– Et tiltak som uansett bør innføres raskt er å få satt inn strekningsfartsmålere i Lavangsdalen, for vi vet at hovedproblemet på strekningen er høy fart, sier hun.

Såkalte ATK-målere har vært prøvd ut tre steder i landet med godt resultat. Ifølge beregninger skal risikoen for dødsulykker gå ned med 30 prosent med disse boksene som i motsetning til de tradisjonelle fotoboksene måler farten over en lengre strekning, ikke bare på ett sted.

LES OGSÅ:
Lavangsdalen-ulykken koster 170 millioner

Havarikommisjonen på plass lørdag

Hallgeir Langeland (SV) mener også man må sette i gang strakstiltak.

Vil ha redusert fart

– Ulykken er dypt tragisk. Jeg forventer nå at Statens vegvesen gjør umiddelbare tiltak, og det første de bør gjøre er å sette ned fartsgrensen i Lavangsdalen, sier Langeland, som er Sosialistisk Venstrepartis (SV) representant i Stortingets transport- og kommunikasjonskomité.

– Midtdelere er et annet tiltak man bør vurdere, sier Langeland.

Han sier han vil avvente Havarikommisjonens rapport før han uttaler seg om Statens vegvesen har vært for unnfallende med tiltak på den svært ulykkesutsatte veien.

– Men det er uansett dypt tragisk at det har vært så mange ulykker der uten at noen ting har blitt gjort, sier han. (©NTB)

(©NTB/TV 2)