Undersøkelse: - Lykkeligere uten Lykkeliten

Barn skal være en berikelse, men det kan være bedre å dyrke parforholdet uten å få barn hvis man vil bli lykkelig. Det viser norsk forskning.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Foreldrelivets paradoks, er begrepet forskerne gir fenomenet: Barn skal være en berikelse og en kilde til mening, kjærlighet og tilhørighet. Men ifølge undersøkelsen blir mødre med barn i sped- og småbarnsalderen mindre tilfredse med både parforholdet og livet som helhet, skriver Klassekampen.

Det er fire norske forskere ved Folkehelseinstituttet som har sett nærmere på 60.000 småbarnsmødres tilfredshet med partneren og livet, fra de går gravide og tre og et halvt år ut i småbarnsperioden. Studien er publisert i siste utgave av Journal of Happiness Studies.

Studien viser at tilfredsheten med livet økte de første månedene etter fødsel, og er høyest når barnet er rundt seks måneder gammelt. Men deretter synker lykkefølelsen. Mors tilfredshet med partneren er av stor betydning for hvordan hun har det, og det er markert nedgang i tilfredshet både med partner og livet generelt.

Likevel har norske mødre det bedre enn andre steder i verden. Mødre i Storbritannia, Spania, Nederland, Australia og Japan er langt mindre tilfredse. En årsak kan være gratis helsehjelp og nesten ett år med foreldrepermisjon i Norge, mener forskerne. (©NTB)