Guantanamo (Foto: AP)
Guantanamo (Foto: AP)

Obama bryter Guantanamo-løfte

President Barack Obama undertegnet fredag et lovforslag som effektivt forhindrer at Guantanamo-fanger kan stilles for retten i USA.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Loven er resultat av en hestehandel mellom Obama-administrasjonen og republikanerne, og den innebærer i praksis at presidenten ikke kan leve opp til sitt valgløfte om å stenge den omstridte fangeleiren.

Lovet å stenge leiren

Obama lovet da han tiltrådte å stenge Guantanamo-leiren i løpet av sitt første år ved makten, men to år senere sitter fortsatt drøyt 170 fanger innesperret på ubestemt tid der, uten noensinne å ha fått prøvd sin sak for en domstol.

LES OGSÅ: Guantanamo-fange frikjent for terrorisme

Noen av fangene har sittet i leiren i ni år, og USA har høstet skarp og vedvarende kritikk fra omverdenen for sin behandling av dem.

Kjøpslo om budsjetter

Obama kunne ha nedlagt veto mot loven som forhindre at fangene kan overføres til USA og stilles for retten der, men ville da ha fått store problemer med å samle nok budsjettstøtte i Kongressen.

– Til tross for min sterke motvilje mot denne loven, som min administrasjon konsekvent har vært motstandere av, har jeg likevel undertegnet på grunn av viktigheten av å sikre budsjettstøtte, blant annet til våre militære aktiviteter i 2011, sa Obama fredag. (©NTB)