60 PROSENT ER IMMUNE: Ingen grunn til engstelse for årest svineinfluensa. (Foto: Junge, Heiko/Scanpix)
60 PROSENT ER IMMUNE: Ingen grunn til engstelse for årest svineinfluensa. (Foto: Junge, Heiko/Scanpix)
Nok hvile, søvn og rikelig med væske er viktig når forkjølelsen først er kommet. (Foto: Martin Kierstein/Colurbox/Berit Roald/Scanpix)
Nok hvile, søvn og rikelig med væske er viktig når forkjølelsen først er kommet. (Foto: Martin Kierstein/Colurbox/Berit Roald/Scanpix)
nyse1 (Foto: Berit Roald)
nyse1 (Foto: Berit Roald)

Influensa over hele landet

Verker du i kroppen og hoster og nyser? Da kan du være smittet av sesong- eller svineinfluensa!

I fjor løp vi mann av huse for å vaksinere oss mot svineinfluensaen. Nå er det igjen økende influensaaktivitet i landet. Både sesonginfluensa type B og fjorårets svineinfluensa type A er påvist blant befolkningen.

– I fjor var det en pandemi, så da var det massevaksinasjon. Vi vaksinerte nært opptil halve befolkningen. I år er det tilbake til normalen, sier direktør Geir Stene-Larsen ved Folkehelseinstituttet.

Fjorårets vaksinasjon er også grunnen til at det er færre syke i år.

– I England har de nå en sterk epidemi igjen av det samme viruset som vi hadde i fjor, men nå har vi lite av det. Nå har vi et helt annet type influensavirus, sier Stene-Larsen.

Vaksinér dere

Tok du fjorårets vaksine for sesonginfluensa, anbefales det allikevel at man tar en ny vaksine. Denne vaksinen beskytter etter noen dager alle de påviste influensavirusene som nå sirkulerer.

– Vi regner med at det er omtrent 70% beskyttelse fra fjorårets vaksine, sier Stene-Larsen.

Er man i risikogruppen eller er gravid bør man vaksinere seg snarest oppfordrer Folkehelseinstituttet

– Er du i en av risikogruppene, begynner det å haste med vaksine. Nå nærmer vi oss toppen og da får man ikke effekt av vaksinen hvis man kommer inn for sent. det tar en uke eller to før vaksinen virker.

I risikogruppen er: Gravide og sterkt overvektige. Men også alle over 65 år og alle som har en kronisk underliggende sykdom anbefales å vaksinere seg.

Årets vaksine dekker både influensa type A og type B.

Barn og influensa

– Det er vanskelig for barn å beskrive symptomene, men de er ofte litt annerledes. Det kommer ofte mer symptomer fra magen, magesmerter og oppkast. Generelt har de kanskje mer slapphet, og da skal man mistenke influensa, sier direktør og lege Endre Sandvik ved Legevakten i Oslo.

– Det er ikke noen spesiell grunn til å vaksinere barn, med mindre man er i risikogruppen, sier Stene-Larsen.

Influensa og svineinfluensa

For ca en uke siden var det fire nordmenn som hadde påvist svineinfluensa.

– Det er ingen som er døde, men noen er alvorlig syke, sier Geir Stene-Larsen.

Årets epidemi er en kombinasjon av svineinfluensaviruset og et annet influensavirus, type B.

– Det vi ser på våre kurver er at den er på full fart oppover, og da forventer vi at den vil nå en topp om tre til fem uker for begge disse virusene, sier Stene-Larsen.

Symptomer

Siden romjulen har Oslo legevakt hatt en normalt stigende antall pasienter, slik det har vært de siste ti årene, med unntak av fjoråret.

– De fleste opplever at de blir akutt syke. De får høy feber og har ledd og muskelvondt og er syke i hele kroppen. Mange føler de er sykere enn vanlig. Hoste og hodepine kan man også få, sier lege Sandvik.

– Mange har ikke noen særlige symptomer i det hele tatt, som også kan ha influensa, sier han.

Når bør man gå til lege?

– Hvis du blir tungpusten, blir blå på leppene eller hvis du blir forvirret eller oppfører deg unormalt, så bør du kontakte lege så raskt som mulig. Det man er redd for er at det setter seg en alvorlig lungebetennelse som kan føre til alvorlig lungesvikt, sier Sandvik.

jentesyk2 (Foto: Gorm Kallestad)
jentesyk2 (Foto: Gorm Kallestad)

Hvordan pleie den syke hjemme

– De fleste blir syke i ca fem dager, pluss/minus et par dager, sier lege Sandvik. – Blir man syk mer enn en uke, bør man av den grunn oppsøke lege, men det lønner seg å holde sengen mens man har symptomer.

– Sørg for at man får nok hvile og drikke, sier Sandvik. – Hold feberen nede ved hjelp av paracetamol, pinex eller panodil.

Medisiner som Tamiflu kan forkorte influensaperioden hvis medisinen tas så tidlig som mulig.