øl_og_røyk (Foto: VINCENT WEST/Reuters)
øl_og_røyk (Foto: VINCENT WEST/Reuters)

Røykestoppmedisin får skylden for selvmord

Røykeavvenningspreparatet Champix, som også er i bruk i Norge, kan ha forårsaket over 100 selvmord bare i USA. Nå kan produsenten vente et massesøksmål.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Champix produseres av legemiddelgiganten Pfizer og er i bruk i over 90 land, også i Norge.

Mener de ble suicidale

I USA, der tablettene selges under navnet Chantix, er det hele sju millioner som bruker det reseptbelagte legemiddelet som kom på markedet i 2006. Pfizer blir saksøkt av 1200 amerikanere som mener de selv eller slektninger er blitt suicidale av medisinen.

Saksøkerne mener de har fått nevropsykologiske problemer. Blant dem som går til sak er slektninger av folk som har begått selvmord, men også folk som selv har tatt medisinen mener de har fått bivirkninger som blackouter og hjerneslag, melder nyhetsbyrået AFP.

Advokat Ernest Cory sier til AFP at rundt hundre amerikanere har tatt sitt eget liv. Selvmordene settes i sammenheng med medisinen mor røykeavhengighet.

– 60 prosent av søksmålene gjelder selvmordsforsøk eller selvmord, sier han.

– Opptrådt ansvarlig

Unormale drømmer og søvnløshet er også en hyppig bivirkning, heter det i Felleskatalogen over farmasøytiske preparater som markedsføres i Norge.

Legemiddelgiganten Pfizer sier på sin side at selskapet har opptrådt ansvarlig.

– Det finnes ingen pålitelige beviser for av Chantix forårsaker nevropsykiatriske bivirkninger som det hevdes i søksmålene. Chantix er en effektiv behandling for røykere som ønsker å slutte, og vi kommer til å forsvare denne medisinen, sier talskvinne Victoria Davis fra Pfizer i USA.

Sannsynligvis vil dommeren som vurderer søksmålene komme fram til at alle sakene skal føres hver for seg, fremfor ett stort fellessøksmål på vegne av alle sammen.