Dag Gjerstad LIVE (Foto: TV 2)
Dag Gjerstad LIVE (Foto: TV 2)

– Tok en pokersjanse og trodde kapreren bløffet

Dag Gjerstad innrømmer at han tok en sjanse da han overfalt flykapreren som truet med at han hadde en bombe ombord.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Dag Gjerstad er mannen som overmannet den kurdiske asylsøkeren som forsøkte å kapre et fly fra Turkish Airlines som tok av fra Oslo mot Istanbul onsdag. Han forteller at situasjonen var kaotisk og han fryktet en gisselsituasjon.

– Volden var betydelig og kapreren rev ned dører og blokkerte utgangsdørene, så ett eller annet måtte skje ellers kunne vi blitt sittende der lenge, sier Gjerstad til TV 2.

FLYKAPREREN: Rundt 50 minutter før ankomst til Atatürk flyplass reiste denne personen seg og ropte at han hadde en bombe festet til kroppen. Her blir flykapreren arrestert på flyplassen i Istanbul. (Foto: Scanpix)
FLYKAPREREN: Rundt 50 minutter før ankomst til Atatürk flyplass reiste denne personen seg og ropte at han hadde en bombe festet til kroppen. Her blir flykapreren arrestert på flyplassen i Istanbul. (Foto: Scanpix)

– Sånne sjanser skal man ikke ta

Flykaprerhelten befinner seg i Sør-Afrika på vei til Mosambik på ferie.

Han er klar på at han tok en sjanse og var ikke sikker på at flykapreren hadde en bombe på seg.

– Nei, sikker kan man ikke være og det er klart at sånne sjanser skal man ikke ta, innrømmer Gjerstad.

– Men situasjonen var kaotisk og jeg vurderte det slik at det var en mulighet for å uskadeliggjøre kapreren.

– Heldigvis viste det seg å være tilfelle og derfor fikk dette en lykkelig utgang denne gangen. Det endte bra og det skal vi være glad for, men kritisk og alvorlig var det jaggu, poengterer helten.

Se video og hør flykaprerhelten fortelle om dramaet øverst i artikkelen.

ATATÜRK-FLYPLASSEN: Mannen ble uskadeliggjort og pågrepet av politiet ved ankomst på Atatürk-flyplassen i Istanbul.  (Foto: illustrasjonsfoto: Wikimedia Commons)
ATATÜRK-FLYPLASSEN: Mannen ble uskadeliggjort og pågrepet av politiet ved ankomst på Atatürk-flyplassen i Istanbul. (Foto: illustrasjonsfoto: Wikimedia Commons)

– Var en bløff

Gjerstad har ikke fått tid til å lese norske aviser på nett ettersom han har fløyet fra Istanbul til Sør-Afrika etter dramaets slutt på flyplassen i den tyrkiske hovedstaden torsdag kveld.

Han har dermed ikke fått med seg den omfattende dekningen hans heltehistorie har skapt, men han oppfatter ikke seg selv som en helt.

– En helt er jeg overhodet ikke.

– Jeg visste ikke om han hadde sprengstoff om bord, men det var både bombehunder og bestråling av bagasjen i Oslo før vi tok av. Så jeg følte meg ganske sikker på at det var en bløff, understreker Gjerstad.

Kapreren husker ingenting

Den 39 år gamle tyrkiske kurderen ble torsdag overført til et psykiatrisk sykehus for undersøkelse. Han risikerer ti års fengsel hvis han blir funnet tilregnelig.

Mannen har forklart en tyrkisk domstol at han var på medisinering.

– Jeg nådde flyet i siste liten, og fikk ikke tatt medisinene mine. Jeg mistet bevisstheten og husker ikke hva som skjedde på flyet, sa kapreren ifølge det tyrkiske nyhetsbyrået Anatolia.

- SKREK
- SKREK

– Pokersjanse

Gjerstad vurderte også mannen som pyskisk ustabil før han beordret alle ut og gikk til aksjon.

– Jeg tok en pokersjanse, det var nok kanskje ikke så lurt.

– Men vi fikk i hvert fall en heldig utgang og det håper jeg at både mannskap og passasjerene er glad for.

– Jeg er i hvert fall veldig glad for det, forteller Gjerstad som i ettertid har fått samlet tankene om flykaprerdramaet han sterkt medvirket til å avslutte på flyplassen i Istanbul.

– Det var jo en ganske skummel situasjon, og en reaksjon får man selvfølgelig etter en sånn hendelse, forteller han.