USA fryktet OL-terror i Beijing fra Norge

USA fryktet at to personer bosatt i Norge hadde planer om et terrorangrep i Beijing under åpningsseremonien i OL i 2008.

Denne artikkelen er over ett år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ifølge et dokument fra USAs ambassade i Kina som WikiLeaks har lagt ut og Aftenposten gjengir, ble to personer i Norge avlyttet mens de snakket om «noen» som skulle reise til Beijing, og «noe» som skulle eksplodere.

Det går ikke fram av Aftenpostens artikkel hvem det er som skal ha drevet avlyttingen, men den eller de som gjorde det, slo alarm.

Innholdet skal ha blitt sendt til amerikanske myndigheter, som fastslo at det kunne dreie seg om en trussel mot åpningsseremonien til OL dagen etter.

Ifølge WikiLeaks-dokumentet ble denne trusselen satt øverst på lista over sikkerhetsbekymringer foran OL. Norske kilder Aftenposten har snakket med, bekrefte at det var en terrortrussel.

I et annet dokument fra Beijing-ambassadør Clark T. Randy nevnes amerikansk frykt for et angrep mot president George W. Bush under åpningsseremonien.

Av de fire telefonnumrene som skal ha vært knyttet til denne angivelige trusselen, ifølge kinesisk etterretning, tilhørte ett en norskbasert tidligere kone av et medlem av ETIM, en bevegelse som kjemper for selvstendighet i Xinjiang-regionen.

Det er ikke klart hvem de norskbaserte personene er, men Aftenposten erfarer at de er uigurer. Det er ikke klart om de har noen forbindelse til de tre som ble pågrepet og siktet for terror i fjor. (©NTB)